Feedback geven, wat is dat eigenlijk?

Feedback is de Engelse term voor terugkoppeling. Wanneer je feedback geeft, geef je de ander een terugkoppeling op zijn of haar gedrag. Een belangrijk element hiervan is het effect dat dit gedrag op jou heeft. Hoe voel jij je door de daden en woorden van je collega of studiegenoot? Op die manier kan je gesprekspartner zich in jou inleven.

Feedback geven doe je op veranderbaar gedrag. Je kunt positieve feedback geven, waarbij je gewenst gedrag prijst, of negatieve feedback geven. In het laatste geval probeer je ineffectief of ongewenst gedrag te verminderen of aan te passen.

Een belangrijk onderdeel van negatieve feedback is het zoeken naar een oplossing. Dit doe je samen met de ander. Bij voorkeur draagt je gesprekspartner zelf een oplossing aan; dat is het duidelijkste teken dat jouw feedback effect heeft.

Verschillen met kritiek, advies en commentaar

Feedback geven wordt nog wel eens verward met kritiek en commentaar geven. Toch is er een wezenlijk verschil. Kritiek geven of commentaar leveren houdt verband met een oordeel geven. En dat doe je nu juist niet met feedback. Met je terugkoppeling spreek je je wel uit over het gedrag van de andere persoon, maar je waakt ervoor om hem of haar te veroordelen.

Eisen stellen en feedback geven horen niet bij elkaar. Zelfs advies geven raden we af. Je wilt immers dat jouw medestudent of collega de ruimte krijgt om een oplossing aan te dragen. Wanneer jij advies geeft, lijkt het alsof je niet direct betrokken bent bij de situatie.

Bij feedback geven ben jij zelf één van de hoofdrolspelers. Je plaatst je bewust in deze rol om jouw emotionele betrokkenheid te tonen. Bij advies geven plaats je jezelf in de positie van een expert van waaruit je anderen de les leest. Dat is even onprettig voor jou als voor de ander. Door de 4 G’s toe te passen werk je op een prettige manier samen aan een oplossing.

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Een training bij jullie op locatie samen met je collega’s

© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X