Feedback ontvangen: 5 regels
Goed samenwerken op de werkvloer of een onderwijsinstelling kan alleen met feedback. Niet alleen dient de feedbackgever zich bij de feiten te houden, ook zijn er richtlijnen voor wie feedback ontvangen. Regels die je helpen het meeste uit de terugkoppeling te halen. Laten we deze 5 richtlijnen eens bij langs gaan.
Regel 1: Luister actief
Mits de gever en ontvanger op dezelfde golflengte zitten, kan feedback het werkplezier en de productiviteit verhogen. Zorg als ontvanger van de feedback er daarom voor dat je actief luistert en dit met je lichaamstaal duidelijk maakt. Laat zien dat je aandacht hebt voor degene die jou feedback geeft.
Regel 2: Vraag om uitleg
Een andere belangrijke regel voor feedback ontvangen is proberen het commentaar te begrijpen. Waarom zegt en vindt de ander dit? Schiet niet in de verdediging maar verplaats je in je gesprekspartner. Vraag door totdat je precies begrijpt wat hij of zij bedoelt.
Regel 3: Bedank je gesprekspartner
Feedback is erg waardevol omdat het jou een kans geeft je gewoonten en werkwijzen te verbeteren. De ander steekt zijn of haar nek uit om je aan te spreken en wil zodoende investeren in jullie (professionele) relatie. Wat zeg je dan? Iets waarmee je jouw begrip toont en je jouw gesprekspartner bedankt: “Ik was me er niet van bewust dat jij hier zoveel last van had. Dankjewel voor dit inzicht, ik zal ermee aan de slag gaan.”
Regel 4: Verwerk de feedback
Je hoeft niet direct te reageren op de kritiek. Bedenk eerst wat je ervan vindt, welk gedeelte van de feedback je wenst te gebruiken en welk gedeelte je gaat negeren. Vraag je gesprekspartner welke verandering van jouw gedrag hij of zij wenst, voordat je besluit
Regel 5: Onderneem actie
Bij feedback ontvangen is de laatste regel het ondernemen van actie. Wat doe je met de feedback? Gebruik je al het commentaar of zijn er gedeelten waar je niets mee kunt? In het laatste geval dien je dit ook mede te delen: “Ik heb je feedback gehoord en bent het niet eens met jouw observaties over…”