Waar er bij feedback tussen een leidinggevende en een medewerker sprake is van een “ondergeschikte”, hebben collega’s onderling een gelijkwaardige verhouding tot elkaar. Dit maakt feedback geven aan een collega heel wat anders. Jouw belang is in veel gevallen je eigen belang. Zo heb je bijvoorbeeld iets nodig waardoor je beter je werk kunt doen.

De tweede G uit het rijtje van 4 –het gevoel– speelt een belangrijke rol bij het geven van feedback aan directe collega’s. Door je gevoel duidelijk uit te spreken, krijgt je collega niet het idee: wie denkt hij dat hij is, dat hij mij hierop aanspreekt? Door de focus op het gevoel te leggen, weet je collega waarom je hem apart neemt een deze feedback geeft. Dit vergroot de kans dat hij de boodschap serieus neemt.

Dus aan het volgende verhaal…

Hans, de laatste twee keer dat we het voortgangsrapport moesten afmaken, was jij steeds weg met de buitendienst (G1). Hierdoor krijg ik de neiging om zelf ook maar weg te gaan (G3). Kan ik ervan op aan gaan dat jij me deze keer wel gewoon helpt (G4)?

…dien je jouw gevoel (G2) toe te voegen:

Ik baal hier enorm van, want ik zit daardoor met het werk. Ik heb het gevoel dat je me niet serieus neemt en alsof mijn tijd niet belangrijk genoeg voor je is.

Vooral niet dwingen

In tegenstelling tot bij een gesprek van een manager met een medewerker, is hier wél sprake van vrijblijvendheid: het staat de ontvanger vrij om te doen of te laten wat hij wil met jouw feedback. Bij het feedback geven aan collega’s is het goed om je vooral niet dwingend op te stellen. Hoe urgenter jouw verzoek, des te kleiner is de kans dat je collega jouw verzoek ter harte neemt. Wat jij als feedbackgever alleen maar kunt doen, is duidelijk aangeven wat het gedrag van jouw collega met je doeten wat daarvan de gevolgen zijn. Bij respectvol feedback geven hoort ook de keuze aan de ander laten.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Feedback Geven

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog