Regels van feedback geven en ontvangen

Of het nu op de universiteit is, op de werkvloer of in verenigingsverband, iedereen is erbij gebaat als je het beste in elkaar naar boven haalt. Feedback, het liefst in de vorm van opbouwende kritiek, is daarbij essentieel. Maar hoe zorg je ervoor dat deze feedback de gewenste resultaten oplevert? Door de regels van feedback geven en ontvangen in acht te nemen, leer je het meeste van elkaar en verhoog je het werkplezier en de productiviteit.

Regels van feedback geven

Voordat je feedback gaat geven, is het goed om te bedenken of het werkelijk om feedback gaat. Met welke bedoeling geef je het? Zou de ander jouw feedback kunnen gebruiken om zijn of haar werkwijze of houding te verbeteren? Als het antwoord daarop ‘ja’ is, dien je toestemming te vragen om jouw feedback te geven.

Een gewaardeerde manier om feedback te geven is door middel van de 4 G’s: beschrijf eerst het gedrag dat je observeert, vervolgens het gevolg dat dit gedrag heeft, het gevoel dat het bij je oproept en vervolgens het gewenste gedrag van de ander.

Vergeet niet dat het om een dialoog gaat. Geef na de 4 G’s je gesprekspartner de kans om te reageren. Wat vindt hij of zij van je feedback? Als je merkt dat de ander in de verdediging schiet, vertel je rustig dat dat niet nodig is. Je valt hem of haar immers niet aan, maar geeft opbouwende kritiek.

Regels voor feedback ontvangen

Behalve voor het geven van feedback, bestaan er ook regels van feedback ontvangen ervan. Alleen op deze manier heeft feedback de maximale effectiviteit. Er zijn in feite maar twee basisregels:

  • Wees niet bang voor de kritiek
  • Neem de juiste houding aan

Uit deze basisregels vloeien vanzelf de richtlijnen die je in allerlei artikelen en boeken kunt vinden: luister aandachtig naar je gesprekspartner, vraag om uitleg, bedank hem of haar voor het commentaar, denk er goed over na en doe vervolgens iets met de feedback. Laat je collega of studiegenoot ook weten waarom je iets wel of niet gaat doen met (delen van) zijn of haar feedback. Lees ons blog voor méér informatie over de regels voor feedback ontvangen.

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Een training bij jullie op locatie samen met je collega’s

X