In tegenstelling tot het uiten van negatieve feedback is het uitdelen van een welgemeend complimentje eenvoudig gedaan. Je hoeft maar een duimpje op te steken of een schouderklopje uit te delen en de boodschap is duidelijk: ‘goed gedaan’. Toch kan het beter: vermijd deze 3 veelgemaakte fouten en geef een top compliment!
Complimentjes geven: wat wel en niet werkt
We voelen vaak minder weerstand tegenover het geven van complimentjes, dan het uiten van kritiek. Gelukkig maar, want een compliment is niet alleen leuk om te krijgen, het blijkt ook een cruciale factor op de werkvloer:
Positieve feedback stimuleert namelijk intrinsieke motivatie en daarnaast leert het ons waar onze sterke punten liggen. Het is dan misschien ook niet raar dat 88% van de werknemers liever erkenning krijgt dan een loonsverhoging.
Vaker uitdelen dus, die complimentjes. Als collega, als manager, als partner, als vriend. Je maakt er een ander blij mee, plus je stimuleert zijn of haar productiviteit.
… maar dan moet je het wel goed doen. Maak je namelijk deze drie fouten, dan doe je de kracht van een goed complimentje teniet:
Veelgemaakte fout 1: Er lijkt niet over nagedacht
Elk complimentje is doorgaans welkom, zeker. Toch is het jammer wanneer je de kans hebt om een collega van een super-compliment te voorzien dat je kiest voor een algemeen saai lofuitinkje als ‘goed hoor’ of ‘toppertje’.
Je geeft de ander hiermee niet het gevoel als het gemeend is of specifiek op hen is gericht, maar dat je het doet omdat het hoort of zodat je er vanaf bent.
Wat werkt beter? Maak het persoonlijk!
In plaats van ‘goed gedaan’ ga je voor een uitgebreider compliment waarin je benoemd wat de ander goed heeft gedaan:
‘Hé Tom! Ik ben onder de indruk van het rapport dat je me hebt aangeleverd. Ik zie dat je er veel tijd in hebt gestoken!’
Veelgemaakte fout 2: Je compliment is vaag
Een andere valkuil bij het uitdelen van complimenten is dat je niet specifiek genoeg bent, en dat je de ontvanger met vragen opzadelt in plaats van een welgemeend complimentje:
- ‘Goed gedaan!’
- ‘Oh, dankjewel. Wat heb ik precies goed gedaan?’
- ‘Nou, ja, de presentatie…
- ‘… wat vond je er precies goed aan dan?’
- ‘…uh…’
Wat werkt beter? Wees specifiek!
Licht één specifiek iets uit en benoem dat in je compliment. Hiermee toon je de ontvanger aan dat je jouw feedback echt meent en dat je er over na hebt gedacht!
‘Hé Tom! Ik ben onder de indruk van het rapport dat je me hebt aangeleverd. Ik zie dat je er veel tijd in hebt gestoken! Vooral het laatste deel is goed doordacht. Top ook, dat je het voorzien hebt van de laatste cijfers. ’
Veelgemaakte fout 3: je maakt het compliment minder waardevol
Je kunt bovenstaande twee tips nog zo goed toepassen, wanneer je jouw compliment vervolgt met dit ene woord, veeg je het hele compliment van tafel: ‘…maar’.
Kijk maar:
‘Hé Tom! Ik ben onder de indruk van het rapport dat je me hebt aangeleverd. Ik zie dat je er veel tijd in hebt gestoken, maar wel jammer dat het ten koste is gegaan van de tijd die je in de accreditaties had kunnen steken.’
Zie je wat er gebeurt? Ineens heeft het compliment geen waarde meer en verliest het zijn positiviteit. Het enige dat Tom nu nog hoort is: ik heb te weinig tijd besteed aan accreditaties.
In onderstaande video legt gesprek-expert Patrick je daar meer over uit:
Kortom: geef eens een écht goed complimentje
… en maak het vooral specifiek en persoonlijk. Het woordje ‘maar’ laat je daarbij achterwege. Het werkt immers nooit om positieve en negatieve feedback met elkaar te vermengen, kijk maar naar de sandwich methode; dat werkt ook averechts.
Probeer het zelf eens uit!
Meer leren over positieve feedback?
Tijdens onze 1-daagse training Feedback Geven vertellen we je graag meer over handige gesprekstechnieken. Niet alleen over het brengen van positieve boodschappen, maar ook negatieve feedback.
Leer je liever lezen, lees dan het boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’. Daarin geven we je niet alleen tips over hoe beter communiceren op de werkvloer je productiviteit verhoogt, je leert ook hoe je door middel van slimmer plannen en organiseren een minder stressvol werkleven leidt.
Check ook eens deze artikelen:
- Positieve feedback en complimenten ontvangen, doe je zo.
- Een compliment geven: 3 elementen voor een ‘wow’-factor.
- Hoe je iemands werk corrigeert? Met dit feedback geven voorbeeld
- Helder communiceren — bereik meer met minder woorden (in 7 zinnen).
- De regie nemen in een gesprek op een nette manier! (5 stappen)
Dagelijks zulke tips en handige inzichten?
Volg ons dan op Instagram. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft.
Wie zijn wij? | Training Feedback Geven
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog