Goed bezig!” zeg je, terwijl je je collega een schouderklopje geeft. “Ik had het niet beter kunnen doen.” Dat zal best, maar wat jij wél beter kan doen, is het geven van complimenten. Wil je namelijk iemand een loftuiting geven, doe het dan goed: zorg voor een ‘wow’-factor. Dat lukt wanneer je deze 3 elementen toevoegt.

Een compliment geven? Zeker doen!

Complimenten krijgen, wie wordt daar nou niet blij van? Niet alleen is het een ontzettend leuk extraatje om te horen dat je het goed hebt gedaan, het zorgt er ook voor dat je nog gemotiveerder bent — een cruciale factor op de werkvloer. Lekker veel complimentjes uitdelen, dus!

Toch blijkt dat vaak lastig.

Want hoewel een compliment ontvangen al vaak onwennig voelt, blijkt het geven van een goed compliment nog ingewikkelder. Je steekt namelijk als snel een dikke duim op, deelt een schouderklopje uit of mompelt “goed gedaan”.

… maar laten we eerlijk zijn; van een halfbakken “goed zo” wordt niemand echt vrolijk.

Leer daarom hoe je het wél doet en trakteer voortaan je collega’s op een originele manier met een dik verdiende pluim. (Zonder overenthousiast, ongemakkelijk of zelfs griezelig over te komen.) Hiervoor hoef je enkel de 3 elementen te kennen.

Onze feedback-expert Patrick legt het je in deze korte video beknopt uit:

Element 1: Detailleer (voor betekenis)

Het is niet ontzettend moeilijk om iemand een geweldig compliment te geven. Het enige dat je nodig hebt is oprechte interesse en enig oog voor detail.

Laten we uitgaan van dit voorbeeld. Let vooral op het verschil tussen een algemeen compliment en een gedetailleerd compliment:

Algemeen compliment: “Jij hebt het geweldig aangepakt — chapeau! Ik ben echt onder de indruk.

… leuk om te horen, toch?

Laten we er toch nog eens wat dieper op ingaan:

Gedetailleerd compliment: “De manier waarop je voet bij stuk hebt gehouden nadat de klant de nadelige cijfers onder ogen kwam, is bewonderenswaardig. Je hebt echt laten zien dat je dat due-diligence rapport van binnen- en buiten kent. Daar moet je veel tijd in hebben gestoken.”

Als jij nou één van deze twee complimenten zou moeten ontvangen, welke krijg je dan het liefst?

En ja, natuurlijk is het fantastisch om te horen dat een ander zegt dat je “iets geweldig hebt aangepakt”, maar echt waarde heeft het niet. Je weet namelijk niet wat het precies is dat je uitstekend hebt uitgevoerd.

Het andere compliment daarentegen – het gedetailleerde – voegt veel meer diepgang aan het je lofuiting toe. Ontvang je deze dan weet je dat de ander er écht over heeft nagedacht — en dat is toch nét wat leuker om te ontvangen!

Onthoudt dat des te gedetailleerder het compliment is, des te betekenisvoller het voor de ontvanger voelt.

Een compliment geven. Wees specifiek

Element 2: Specificeer (voor waarde)

Het eerste element zorgt ervoor dat je iemand zijn talent, skill, persoonlijkheid of prestatie in het zonnetje kan zetten. Zo’n compliment is al super om te ontvangen, toch kan het nóg beter:

Door nog specifieker te worden in je compliment, kun je namelijk nog meer waarde en betekenis eraan toevoegen.

Neem weer even de vorige situatie en laten we hier een extra zin aan toevoegen:

“De manier waarop je voet bij stuk hebt gehouden nadat de klant de nadelige cijfers onder ogen kwam, is bewonderenswaardig. Je hebt echt laten zien dat je dat due-diligence rapport van binnen- en buiten kent. Daar moet je veel tijd in hebben gestoken. Vooral het moment waarop je overging op de potentiële omzetcijfers, wist ik dat je ‘m binnen had!

Zoals je ziet ben je in dit compliment nóg dieper op één aspect ingegaan. Je licht hier één stuk uit dat bij jou in het oog sprong.

De ontvanger zal je compliment nu nog meer waarderen omdat hij of zij ziet dat jij je duidelijk hebt verdiept in de prestatie. Daarnaast wordt ook voor het moment duidelijk waarop jij besloot dat je onder de indruk was — wie wordt daar nu niet blij van?

Dus: wanneer je één specifiek ding uit de prestatie uitlicht, krijgt jouw compliment voor de ontvanger nog meer waarde.

Element 3: Speel in op trots (voor een ‘wow’-factor)

Hoewel de vorige twee elementen al een geweldige dikke pluim vormen, kun je er met deze tip nog een extra ‘wow’-factor aan toevoegen.

Hoewel hij niet alle situaties te gebruiken valt (in terloopse complimenten bijvoorbeeld), kun je toch proberen hem in zoveel mogelijk gevallen in te zetten — mensen worden er namelijk blij van.

Hoe werkt het?

Iedereen praat graag over zijn of haar interesses, normen en waarden of vaardigheden. Voordat jij je dus helemaal uit laat over de prestatie van je collega, doe je eerst wat research — klinkt stalkerig, is het niet.

Waar praat hij graag over? Welke vaardigheden vind hij belangrijk? Waar haalt hij zijn trots uit? Welke persoonlijke eigenschappen vind hij belangrijk? Stel dat jouw ontvanger ontzettend veel waarde hecht aan eerlijkheid, gebruik dit dan.

We nemen weer het voorbeeldcompliment erbij én we voegen weer een zin toe:

“De manier waarop je voet bij stuk hebt gehouden nadat de klant de nadelige cijfers onder ogen kwam, is bewonderenswaardig. Je hebt echt laten zien dat je dat due-diligence rapport van binnen- en buiten kent. Daar moet je veel tijd in hebben gestoken. Vooral het moment waarop je overging op de potentiële omzetcijfers, wist ik dat je ‘m binnen had! Mooi ook om te zien dat je alle kaarten op tafel legde en hem een eerlijk antwoord gaf. Heel goed.”

Tadaa — drie lagen vormen samen een uitstekend compliment dat iedereen zou willen krijgen.

Dus, een compliment geven?

Natuurlijk heb je voor het geven van de meeste complimenten geen zeeën van tijd. Vaak zijn ze spontaan en denk je er geeneens bij na.

Lukt het je in ‘the heat of the moment’ dus niet om de bovenstaande drie elementen toe te passen, vraag je dan gewoon af wat jij het fijnst zou vinden om te horen als je in de ander zijn schoenen zou staan — waar zou jij de meeste waarde aan hechten? 

Onthoudt dat de basisregels in principe hetzelfde blijven:

  • Maak je compliment gedetailleerd.
  • Specificeer je op één ding dat je bewonderd.
  • Probeer het persoonlijk te maken door in te spelen op de interesse van de ander.

And last, but not least:

Een dikke pluim voelt pas fijn als de ander zeker weet dat het een oprecht compliment is. Doe het dus alleen als je het écht meent.

Een compliment geven en andere positieve feedback

Een compliment geven of andere positieve feedback?

De 1-daagse training Feedback Geven helpt je verder. Met tal van tools en technieken leer je hoe je met gemak al je collega’s zowel positieve, maar natuurlijk ook minder goede feedback, kunt toedelen. Ontzettend handig, wil je op een duidelijke en heldere manier samen communiceren.

Dagelijks zulke tips en handige inzichten?

Volg ons dan op Instagram. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft.

Wie zijn wij? | Training Feedback Geven

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog