Natuurlijk is het vervelend om iemand van kritiek te voorzien. Je doet het daarom liever niet of je verzacht je boodschap zodanig dat het de ander niet kwetst. Begrijpelijk, maar wanneer je iemand werkelijk een groeimoment wil bieden, draai je er niet om heen: je levert constructieve, heldere feedback. Door deze 4 zinnen vermijden maak je een goed begin.
Tijdens het uiten van feedback je boodschap afzwakken helpt niemand verder. Je denkt hiermee misschien de confrontatie mee uit de weg te gaan, maar het enige wat je ermee doet is de ontvanger achter laten met meer vragen dan antwoorden.
Jammer, want feedback biedt juist de kans om te leren van je fouten. Geef het daarom, zonder twijfel: vermijd de volgende 4 zinnen in je feedback gesprek:
1. ‘Uhm, ik denk helaas niet dat…’
‘Ik denk helaas niet dat het slim is om jou in te zetten op dat project…’
‘Sorry, maar ik denk niet dat het de kwaliteit ten goede komt wanneer je…’
Twijfeltaal in je feedback gebruiken haalt de boodschap onderuit. Door bovenstaande zinnen te gebruiken lijkt het net alsof je het zelf ook niet weet en twijfelt aan de waarheid ervan. Waarom zou de ontvanger jouw feedback dan als waar aannemen of beter gezegd: ernaar luisteren?
Maak het krachtiger. Spreek vanuit jezelf, maar houdt het bij feiten. Niet op de man spelen dus, maar op de actie, handeling of het resultaat:
‘Ik ga je niet inzetten op dat project. Zoals we eerder hebben besproken, was de afspraak…’
‘Wanneer je geen laatste controle uitvoert, blijven er fouten staan. Ik wil je daarom vragen om voortaan…’
2. ‘Sorry, ik wil alleen even…’
‘Ik wil je alleen even wijzen op de klacht die binnen is gekomen.’
‘Zou ik je mogen vragen om voortaan op tijd te komen, beetje vervelend om…’
Je downplayed je feedback, misschien om een confrontatie te voorkomen of omdat je bang bent een ander te kwetsen. Uit het toch, hoe vervelend de feedback ook mag zijn. Daarmee kan een ander leren van zijn fouten en stuur je juist aan op verbetering.
‘Ik heb gisteren een klacht ontvangen over de manier waarop je…’
‘Ik wil dat je voortaan op tijd bent.’
3. ‘Ik weet het ook niet zeker, maar…’
‘Het kan zijn dat ik het verkeerd hebt gehoord, maar Jesse zei dat je…’
‘Ik kan het fout hebben, maar volgens mij ben jij verantwoordelijk voor…’
Vermijd onderbuikgevoelens zodra je een ander van feedback voorziet. Houd het altijd bij feiten: bij dingen die jij gezien, gehoord of gemerkt hebt. het heeft geen zin om iemand aan te spreken over iets waar jij niet 100% zeker van weet dat het ook (zo) gebeurd is. Daarmee haal je enkel de geloofwaardigheid van je bericht – en van jezelf – onderuit.
‘Ik heb hier de mail die je hebt verstuurd, en ik zie hier duidelijk dat…’
‘Ik heb gezien dat je erg veel tijd op je telefoon spendeert gedurende de meetings, ik wil je vragen…’
4. ‘Jij moet niet zo…’
‘Jij moet eens op tijd komen!’
‘Je moet niet zo laks met alles omgaan!’
Speel allereerst nooit op de man en vermijd ook altijd extremen wanneer je feedback geeft. de kans is namelijk klein dat iemand altijd te laat is of altijd laks is. Dat is niet zo. Vervuil er je terugkoppeling dan ook niet mee: houd het bij feiten en wanneer je merkt dat de gemoederen oplopen, gun jezelf dan tijd om even af te koelen voor je van wal steekt.
Onze feedback-expert Patrick legt het je in deze video uit:
Wat niet zeggen? 4 zinnen om te vermijden in je feedback
Feedback geven kan vervelend zijn, zeker wanneer het om kritiek gaat. Je hebt dan vaak de neiging om het uit de weg te gaan, af te zwakken of eromheen te draaien. Doe dat niet: uit feedback op een constructieve wijze. Dat lukt al veel beter wanneer je onderstaande zinnen vermijdt:
- ‘Uhm, ik denk helaas niet dat…’
- ‘Sorry, ik wil alleen even…’
- ‘Ik weet het ook niet zeker, maar…’
- ‘Jij moet niet zo…’
Weten welke zinnen je wél zegt? Volg een Feedback training!
Indien je meer wilt weten over constructief feedback geven, feedback ontvangen of juist wil leren hoe je een betere gesprekspartner wordt, volg dan onze cursus.
In onze 1-daagse cursus Feedback Geven verbeter je namelijk je gespreksvaardigheden. Je leert hoe je duidelijke en constructieve feedback levert — op de werkvloer, maar ook ver daar buiten. Ben je dus klaar om je communicatieniveau naar een hoger niveau te tillen, schrijf je dan snel in of check eens onderstaande artikelen:
- 4 communicatieve vaardigheden laten je feedback beter landen
- Negatieve feedback uiten? Motiverende gespreksvoering houdt het positief
- Krachtige feedback geven? Een zelfverzekerde houding is belangrijk! (5 tips)
- Ik-ik-jij-methode: feedback geven zonder in de aanval te gaan
- Evaluatiegesprek? “Vermijd 3 Feedback Fouten”, Zegt Google Manager
Dagelijks zulke tips en handige inzichten?
Volg ons dan op Instagram. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft.
Dit bericht op Instagram bekijken
Wie zijn wij? | Training Feedback Geven
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog