Krachtige feedback is feedback die duidelijk verwoord is én zelfverzekerd overkomt. Want als iemand met zijn blik naar de grond mompelt “Het zou goed zijn als je dit voortaan anders aanpakt”, dan is de kans klein dat de ander daar ook echt gehoor aan geeft. Een zelfverzekerde houding is dus een must. En het is helemaal niet zo moeilijk. Deze 5 tips helpen je. Spoiler: je handen in je zakken houden is voorgoed verleden tijd.

Feedback geven is soms hard nodig. Bijvoorbeeld in deze situatie:

Het valt je al een paar weken achter elkaar op: als je je collega vraagt iets te lezen voor jullie meeting, komt ze steeds onvoorbereid opdraven. Daardoor kunnen jullie niet uit de meeting halen wat je eruit zou willen halen, terwijl jij je wel goed hebt ingelezen.

De hoogste tijd om daar op een constructieve manier wat van te zeggen tegen je collega!

Welke woorden je precies gebruikt voor je feedback? Daar helpt het 4 G’s feedbackmodel je bij. Maar er zijn meer dingen die ertoe doen dan alleen of je jezelf goed weet uit te drukken qua woorden. Een goede lichaamshouding is bijvoorbeeld ook essentieel. Door de juiste houding aan te nemen, komt je boodschap krachtiger over. 

Gelukkig hoeft jouw zelfvertrouwen niet énorm te zijn om zelfverzekerd te kunnen overkomen. Ook als je niet zelfverzekerd bent, kun je wel zo overkomen. En dat zonder er jarenlang voor te oefenen of een knap staaltje acteerwerk te laten zien.

Een zelfverzekerde houding kan al zo simpel zijn als je lichaamshouding verbeteren. Met 5 praktische tips krijg jij dat voor elkaar.

zelfverzekerde houding tip

1. Sta voor een zelfverzekerde houding rechtop

“Schouders naar achteren en rug recht” is hét standaard advies dat je bij vaak als eerste bij een cursus feedback geven te horen krijgt. Dit is dan ook waar een zelfverzekerde houding mee begint. Je lichaamshouding bepaalt voor een groot deel of je boodschap krachtig of eerder wat onzeker overkomt.

En dat niet alleen. Uit onderzoek blijkt dat je lichaamshouding je hersenen ook een signaal geeft over hoe je je voelt. Als je slaagt in een zelfverzekerde houding aannemen, denken je hersenen dat jij zeker bent van je zaak. Dan zal je dat ook eerder uitstralen.

Neem je juist een verkeerde lichaamshouding aan, dan is dat funest. Niet alleen voor je rug, nek en schouders (aldus de fysiotherapeut), maar ook voor hoezeer je zelf gelooft in de kracht van jouw boodschap.

Check daarom voordat je feedback geeft de volgende punten voor een goede, zelfverzekerde houding:

  • Zet je voeten op schouderbreedte.
  • Doe je schouders naar achteren voor een open houding.
  • Houd je rug recht.
  • Houd je kin een beetje omhoog.
  • Let op dat je borst naar voren gericht is.
  • Zet je voeten met je tenen naar buiten in plaats van naar binnen.

Is dit niet je natuurlijke houding? Je kunt jezelf deze houding langzaamaan aanleren. Doe dit door regelmatig tijdens het feedbackgesprek te focussen op je houding. Is je rug nog steeds recht? Staan je voeten nog steeds op schouderbreedte? Pas je houding zonodig aan.

2. Zittend feedback geven? Zit rechtop!

Geef je je feedback zittend in plaats van staand? Let dan op dat je rechtop zit. Houd ook in dit geval je rug recht, doe je kin omhoog en leun eventueel een beetje naar voren (let op: niet te veel, dat kan intimiderend overkomen). Houd daarnaast je handen boven tafel. Dat oogt zekerder dan wanneer je je handen langs je lichaam houdt of op je schoot legt.

3. Zorg voor oogcontact

Voor je gesprekspartner is het altijd fijner als jij hem aankijkt. Daarmee laat je onbewust zien dat je respect hebt voor de ander. Bovendien komt het zelfverzekerd over als je in de ogen van de ander kijkt in plaats van weg te kijken.

Dus: maak oogcontact tijdens het feedbackgesprek. Niet alleen als jij aan het woord bent trouwens, maar ook als de ander wat tegen je zegt. Juist dan. Door iemand in de ogen te kijken, laat je blijken aandacht te hebben voor wat de ander zegt en dus open te staan voor een reactie op je feedback. Want feedback werkt uiteindelijk het beste als je er tweerichtingsverkeer van maakt.

zelfverzekerde houding tip

4. Gebruik een lage stem

Sociologisch onderzoek van meerdere samenwerkende universiteiten heeft laten zien dat je stem cruciaal is voor hoe je boodschap overkomt. De meeste mensen zullen een lage stem vanuit de borstkas eerder serieus nemen dan een wat hogere kopstem. Niet gek dus dat mannen met een lage stem vaak autoriteit uitstralen. En dat sommige vrouwelijke politici of CEO’s soms met een logopedist aan hun stem werken.

Want het goede nieuws is: je kunt je stem wat lager laten klinken. In een paar seconden al zelfs. Probeer deze oefening eens uit:

  • Adem 4 tellen lang diep in. Vul zo je buik met lucht en zorg ervoor dat je borstkas daarbij niet meebeweegt.
  • Adem vervolgens 8 tellen lang uit en laat je buik zich opnieuw intrekken.

Als het goed is, kun je je stem nu meer vanuit je borstkas laten klinken.

5. Houd je handen op de juiste plek

Wat doe je met je handen tijdens een gesprek? Je bent niet de enige die zich dat afvraagt. Je handen in je zakken houden is geen slim idee. Dit komt vaak over alsof je je oncomfortabel voelt en niet wilt deelnemen aan het gesprek. Geen goede uitstraling dus als je feedback geeft en die krachtig wilt laten overkomen!

Maar wat doe je dan wél? Een paar ideeën:

  • Houd je handen achter je rug en pak met je ene hand je andere pols vast. Bij die houding houd je (onbewust) het meest kwetsbare gedeelte van je lichaam (je torso) onbeschermd. Dat komt krachtig over. Het is niet zonder reden dat ook politici deze houding gebruiken. Let op: deze houding kun je beter niet overmatig gebruiken. Hij kan namelijk ook autoritair overkomen.
  • Houd je handen voor je torso en laat je vingertoppen elkaar raken. Angela Merkel doet het ook regelmatig. Die houding laat je open en zelfverzekerd overkomen.
  • Gebruik handbewegingen om je verhaal kracht bij te zetten – vooral op momenten dat je een deel van je verhaal wilt benadrukken. Daarbij werkt het vooral goed als je langzame bewegingen maakt. Drukke, snelle bewegingen komen vaak wat ongecontroleerd over. Verplaats je handen dus liever wat rustiger.

Bonustip: bereid je feedback goed voor

Naast een goede lichaamshouding, draagt ook een goede voorbereiding bij aan krachtige feedback. Zorg er dus voor dat je weet wat jij wilt zeggen en hoe je het gaat zeggen, en zoek een passende ruimte uit. Bedenk van tevoren hoe je met jouw feedback de ander verder helpt, zodat je dat ook kunt aanstippen.

Met een goede voorbereiding ben je al een heel eind op weg om de ander krachtige feedback te geven. Tel je daar ook de juiste lichaamshouding bij op en overweeg ook eens een training feedback geven. Dan ben je al helemaal een heel eind om de ander krachtige, constructieve én goede feedback te geven.

zelfverzekerde houding tip

Leer krachtig overkomen in de training feedback geven

Wil je de beste inzichten en praktische technieken leren om helder te communiceren en anderen op een constructieve manier feedback te geven? Wij verzorgen de nr. 1 training in feedback geven – ook online trouwens. 

Leer alles wat je nodig hebt om goede feedback te geven en te ontvangen. Zo kun jij je onderlinge relaties verbeteren en nog beter samenwerken binnen jouw team. Zeker weten dat jouw collega straks wél openstaat voor jouw nieuwe voorstel.

Ben je een boekenwurm en leer je liever lezend?

Koop dan ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ en maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen. Leest niet alleen lekker weg, je leert ook hoe je diplomatieker met je collega’s kunt omgaan en zaken op een nette wijze delegeert. Een stukje timemanagement dus, en een snufje feedback geven.

Wie zijn wij? | Cursus Feedback Geven

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog