Terugkoppeling ontvangen van je team. Belangrijk, cruciaal zelfs. Om effectief samen te werken, maar ook voor een betere besluitvorming. Jij, als leidinggevende, zal daarom een feedback cultuur moeten creëren — een waarin terugkoppeling geven als de standaard wordt gezien. Het lukt je zodra je deze 4 feedback methoden toepast. 

Je team aansporen feedback te geven — op 4 manieren

Effectief samenwerken vraagt om feedback. Het kunnen geven, maar ook het kunnen ontvangen. Een team dat zelden terugkoppeling ontvangt zal dit lastig vinden. Ze gaan het uit de weg: ze houden hun mening voor zich en durven een ander teamlid niet aan te spreken op fouten (maar ook niet op positief gedrag!)

Dat wil je niet. Niet als bedrijf, niet als leidinggevende.

Je zal daarom een feedback cultuur moeten creëren: een omgeving waarin feedback geven normaal – en juist aangemoedigd – wordt. Door deze 4 feedback methoden toe te passen:

1. Moedig het team aan zelf feedback te geven

Neem als leidinggevende niet altijd het voortouw zodra het op feedback geven aankomt. Je team kan het ook. Zeker wanneer er een meningsverschil plaatsvindt tussen twee collega’s. Blijf op de achtergrond en laat hen hen zelf uitpraten.

Je kunt hen hierbij wel begeleiden. Door hen vragen te stellen als:

  • “Welke emotie voel jij hierbij?”
  • “Ben je het eens met wat hij zegt?”
  • “Ik kan me voorstellen dat jij je daar kwaad om maakt. Ervaar jij dit ook zo?”
  • “Welke oplossing wil je haar eventueel voorleggen?”
  • “Hoe denk je dat hij hierop gaat reageren?”
  • “Wanneer ben je van plan dit met hem te bespreken?”

Het is niet altijd aan jou om onderlinge problemen op te lossen. Laat hen zelf de klus klaren. Zo leren ze negatieve terugkoppeling geven en wordt feedback geven de norm.

Dat brengt ons bij het volgende:

feedback methoden tips

2. Normaliseer feedback geven en ontvangen

Vindt je team feedback geven lastig, dan gaan ze het zoveel mogelijk uit de weg.

Weten ze echter hoe ze iemand moeten aanspreken op negatief – maar ook zeker positief gedrag – dan zien ze het niet langer als een uitdaging, maar als een natuurlijk gegeven. Feedback geven wordt de norm, en niemand kijkt er raar van op zodra ze terugkoppeling ontvangen.

Om zo’n feedback cultuur te creëren, zul jij hen moeten trainen. Je zal dagelijks zelf feedback moeten geven én hen het feedbackmodel moeten leren waarmee je het doet. In dit artikel vertellen we je uitgebreid hoe je het doet.

3. Voeg meer feedback momenten toe aan ieders dag

Zodra iedereen weet hoe ze negatieve en positieve feedback moeten geven, is het belangrijk dat ze ook daadwerkelijk de kans krijgen om het te doen. Voeg daarom meer feedbackmomenten toe:

  • Inloopuurtjes — teamleden kunnen op gezette tijden je kantoor binnenlopen om dingen te bespreken.
  • ‘1 op 1’-gesprekken— een korte meeting die wekelijks of maandelijks plaatsvindt. Waar men aan de hand van negatieve en positieve feedback de persoonlijke ontwikkeling van een teamlid bespreekt. 
  • Stand up meetings— zoals de naam al zegt: staand, kort vergaderen. Bespreken wat er goed ging en wat er beter kon.

4. Creëer meer feedback kanalen

Bovenstaande manieren zijn echter niet de enige manier waarop je jouw team meer feedback kunt geven.

  • Ook door regelmatig polls of enquêtes te houden, kom je erachter hoe je team over zaken denkt. Over een nieuwe aanpak bijvoorbeeld, of een samenwerking met een nieuwe klant.
  • Of door teambuildingsdagen te activeren. Uitermate geschikt om op een informele manier de meningen en wensen van je collega’s te leren kennen.
  • En wat dacht je van een feedback training? Samen een 1-daagse training Feedback Geven volgen helpt feedback geven en ontvangen makkelijker te maken. Je leert de nieuwste technieken en methodes, die je gelijk (samen) in de praktijk oefent.

feedback methoden advies

Kortom: feedback methoden mogen niet ontbreken

Zorg voor een open en directe feedback cultuur binnen het bedrijf, binnen je team. Door terugkoppeling geven te normaliseren. Niet enkel van leidinggevende op teamlid, maar ook van teamlid op teamlid. Niet alleen om kritiek te uiten, maar ook gewenst gedrag te prijzen.

Je deed het zo:

  1. Je moedigt het team aan zelf feedback te geven
  2. Je normaliseert feedback geven en ontvangen
  3. Je voegt meer feedback momenten toe aan ieders dag
  4. Je creëert meer feedback kanalen

Zo simpel kan het zijn.

In onze training Feedback Geven gaan we verder op deze 4 punten in. Je leert de toegevoegde waarde kennen van communiceren op de werkvloer, door écht slim met positieve en negatieve feedback om te gaan. Gun het jezelf, gun het je team. Zien we jullie daar?

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Feedback Geven

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog