Zo’n vervelende opmerking tijdens een geplande feedbacksessie die nog dagenlang in je hoofd blijft rondspoken. Of een ongevraagde mening van een collega waar je à la minute chagrijnig van wordt. Feedback krijgen kan je laten groeien en bloeien, maar als je het persoonlijk opvat kan het ook behoorlijk eh… irritant zijn. Hoe voel je je minder snel persoonlijk aangevallen? En hoe trek je je minder aan van andermans mening?

Wat komt aan bod:

  1. Vraag je je vaak af: waarom trek ik mij zoveel aan van anderen?
  2. Het grote verschil tussen constructieve feedback en subjectieve meningen
  3. Zo stel je grenzen tijdens een feedbackgesprek + kun je negatieve feedback ontvangen
  4. Hoe herken je wanneer je je te veel aantrekt van wat anderen denken? 
  5. Hoe kan ik de mening van anderen loslaten? En hoe ga je om met de mening van anderen?
  6. Conclusie
  7. Veelgestelde vragen over het minder aantrekken van anderen

Vraag je je vaak af: waarom trek ik mij zoveel aan van anderen?

Dat is niet gek. Mensen zijn vaak geneigd om feedback of meningen persoonlijk op te vatten. We zijn simpelweg gevoelig voor de mening van anderen. Dit doen we vanuit een diepgewortelde menselijke behoefte om geaccepteerd te worden en goedkeuring te krijgen van anderen. Als mens willen we graag geaccepteerd worden en bij een groep horen. Ontvang je kritiek, dan kan dit voelen als een afwijzing. En laten we eerlijk zijn, een afwijzing is nooit fijn. 

Waarom vinden veel mensen het moeilijk om zich minder aan te trekken van de mening van anderen? Nou, behalve de menselijke behoefte om ‘ergens bij te horen’ speelt zelfvertrouwen ook een grote rol.

Barst je van het zelfvertrouwen, dan kun je negatieve feedback beter relativeren en het zien als een kans om te groeien. Is je zelfbeeld minder sterk, dan vat je feedback al gauw persoonlijk op en trek je veel aan van andermans mening. 

Voel je je na ieder punt van feedback onzeker, dan kan dat je productiviteit en werkplezier behoorlijk verminderen. Het is simpelweg niet leuk. Maar dat wil niet zeggen dat er niets aan te doen is! 

Minder aantrekken van anderen

Het grote verschil tussen constructieve feedback en subjectieve meningen

Feedback is een belangrijk hulpmiddel voor groei, niet alleen op de werkvloer maar ook in privésituaties. Het geeft inzicht in hoe anderen jouw werk of gedrag ervaren. Feedback kan je helpen om beter te werken en inzicht te krijgen in je sterke en zwakke punten. 

Voorbeeld:
Misschien heb jij tijdens een gesprek de neiging om dwars door iemand heen te praten, omdat je zó enthousiast bent of omdat je hetzelfde hebt meegemaakt. Dit kan je zelf niet doorhebben, maar kan voor je gesprekspartner als vervelend ervaren worden. De ander kan nu namelijk zijn punt niet maken of gedachten delen. 

Wanneer iemand je wijst op het feit dat je vaak iemand (midden in een zin) onderbreekt, dan kun je dit zien als objectieve en nuttige feedback. Dit is gebaseerd op feiten of observaties van een ander en richt zich op specifiek gedrag, dus niet op jou als persoon. Subjectieve feedback is daarentegen gebaseerd op persoonlijke meningen of gevoelens. Het is vaak onduidelijk en vaag. 

Voorbeeld van objectieve feedback:

“Ik merk dat je me vaak midden in mijn zin onderbreekt wanneer we in gesprek zijn, vooral als je enthousiast bent. Hierdoor vind ik het lastig om mijn gedachten af te maken. Misschien kun je proberen te wachten, totdat ik mijn punt heb gemaakt voordat je reageert.”

Voorbeeld van subjectieve feedback:

“Je bent altijd zo opdringerig in gesprekken. Het voelt alsof je nooit echt luistert naar wat ik te zeggen heb.”

Vraag jezelf af: geeft deze feedback me iets concreets om aan te werken? Of is het simpelweg een mening van de ander?

Minder aantrekken van anderen

Zo stel je grenzen tijdens een feedbackgesprek + kun je negatieve feedback ontvangen

Je weet nu het verschil tussen objectieve en subjectieve feedback. Maar in de praktijk is het nog steeds lastig om een opmerking te verwerken. Hoe stel je een grens tijdens een feedbackgesprek dat subjectief is? En hoe reageer je überhaupt op negatieve feedback?

1. Gebruik goede communicatietechnieken 

De nummer één tip tijdens iedere feedbacksessie (constructief of subjectief) is het uitvoeren van communicatietechnieken. Wees assertief en reageer op een respectvolle manier, zonder meteen in de verdediging te schieten. Luister actief en laat dit ook zien door oogcontact te maken en mee te knikken. Vat de feedback vervolgens samen en parafraseer. “Dus als ik het goed begrijp bedoel je…”

Is de feedback onduidelijk, vraag dan om verduidelijking. “Kun je een specifiek voorbeeld geven?”, is een belangrijke vraag om te stellen. Ook hoef je niet meteen te reageren. Een kleine pauze nemen om de boel voor jezelf op een rij te zetten, is helemaal niet erg.

2. Houd je emoties onder controle

Je krijgt feedback waar je je al gauw persoonlijk door aangevallen voelt, dus het eerste wat in je naar boven komt, is boosheid en frustratie. Om niet meteen uit je slof te schieten, is het verstandig om een pauze in te lassen. Adem diep in en adem uit, neem een slok water of loop – als het kan – even de ruimte uit. ’

Een andere manier om emoties de baas te blijven, is het stellen van meerdere vragen. Soms begrijp je een boodschap verkeerd en kom je er, door meer vragen te stellen, achter dat de ander geen kwade bedoelingen heeft. 

Feedback ontvangen zonder jezelf te verliezen?

We hebben allemaal weleens een opmerking gekregen die nog dagenlang in ons hoofd bleef rondspoken. Maar wist je dat de manier waarop je feedback ontvangt grotendeels bepaald wordt door je communicatiestijl en assertiviteit? In aflevering #45 van de Tijdwinst Podcast deelt assertiviteitsexpert Maggs Rippen praktische tips over hoe je op een respectvolle manier ‘nee’ kunt zeggen en hoe je constructief met feedback omgaat—zonder het persoonlijk op te vatten. Een must-listen als je je minder snel uit het veld wilt laten slaan door andermans mening!

3. Verander je mindset

Probeer te denken in oplossingen zoals ‘wat kan ik hiervan leren?’ in plaats van ‘waarom valt deze persoon mij aan?’ Probeer met een mindsetverandering de feedback te zien als een kans om te groeien in plaats van een persoonlijke aanval. Focus je op informatie die je kan gebruiken om te verbeteren en creëer een positieve relatie met feedback.

4. Reflecteer op de bron

Ga eens na, wie geeft je eigenlijk deze feedback? Is het een persoon met de juiste expertise om jou van deze informatie te voorzien? Feedback van een leidinggevende of een ervaren collega weegt een stuk zwaarder dan iemand met minder ervaring. 

5. Geef je grens aan

Ken je eigen grens. Wanneer is het genoeg? En spreek met jezelf af wat je op zo’n moment gaat zeggen, zodat je escalatie of vervelende gevoelens voorkomt. Een voorbeeld: “Ik waardeer dat je je mening deelt, maar ik voel dat deze feedback me nu niet verder helpt.”

Tot slot: weeg de consistentie af. Komt dezelfde feedback van verschillende mensen? Dan is het waarschijnlijk iets om serieus te nemen. 

Minder aantrekken van anderen

Hoe herken je wanneer je je te veel aantrekt van wat anderen denken? 

Je véél te veel aantrekken van anderen: het zorgt ervoor dat je jezelf gaat afkeuren. Je keurt jezelf eigenlijk af op basis van andermans meningen. Trek je je veel aan van de mening van anderen, dan merk je dat ook in sociale situaties. Je voelt je niet op je gemak en bent constant bezig met wat anderen denken. 

Nog een red flag als het gaat om té veel aantrekken van wat anderen vinden, is het vermijden van authenticiteit. Dit uit zich niet alleen in het kleden of gedragen zoals anderen ook doen. Je merkt dit ook bij het nemen van een besluit. Vraag jij bij iedere beslissing eerst om de mening van een ander? Dan wordt het tijd om aan jezelf te werken.

Hoe kan ik de mening van anderen loslaten? En hoe ga je om met de mening van anderen?

Hoe ga je om met kritiek zonder dat het je teveel beïnvloedt? En hoe kun je stoppen met je constant zorgen maken over de goedkeuring van anderen? Dat begint bij jezelf. 

1. Ken jezelf

Probeer inzicht te krijgen in wie je bent. Je hoeft hiervoor echt geen trip naar Bali te boeken om *op zoek te gaan naar jezelf*, je kan ook kijken naar je eigen kwaliteiten, waarden en valkuilen. Als je van jezelf weet waar je zwakke punten liggen, is het minder pijnlijk om daar feedback op te krijgen. 

2. Werk aan je zelfvertrouwen

Leer van jezelf te houden! Dit doe je door na te denken over de dingen waar je goed in bent. Wees lief voor jezelf en erken dat niemand perfect is. Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar je kunt elk moment beginnen. Dit kan voor mensen die hoogsensitief zijn (en zich al gauw alles aantrekken) lastig zijn, maar ook dan is het mogelijk om aan je zelfvertrouwen te werken. 

3. Omring jezelf met positieve mensen

Krijg jij het gevoel dat je omgeving je vaak negatief beoordeeld? De mensen met wie je tijd doorbrengt, kunnen een grote impact hebben op je zelfvertrouwen. Spendeer tijd met vrienden en familie die je aanmoedigen en inspireren. 

En wat zijn de voordelen van je minder aantrekken van anderen? De betekenis van ‘niets aantrekken van een ander’ houdt in dat wanneer je je niet druk maakt om wat anderen van je vinden, je meer kunt genieten van het leven. Het helpt je om trouw te blijven aan jezelf en je eigen waarden, wat kan leiden tot meer geluk.

Minder aantrekken van anderen

Wil je nóg meer feedback-tips? Volg een cursus!

Denk je: ik moet een boek over het loslaten van andermans mening lezen om hier verandering in te brengen? Niet nodig. Want met een cursus kom je ook al een heel eind. 

Wil je meer leren over het ontvangen van feedback? Onze training biedt je alle tools om feedback te geven en krijgen. In slechts één dag leer je van onze feedback-experts hoe je een duidelijke en krachtige gesprekspartner wordt op de werkvloer. Hoe je emoties beheerst én negatieve opmerkingen niet te persoonlijk opvat. 

Tijdens de cursus feedback geven krijg je een beeld bij het vinden van een oplossing en verbetering middels een feedbacksessie. 

Nog meer interessante tips krijgen? Volg ons op Instagram

Conclusie

Het ontvangen van feedback kan knap lastig zijn, vooral wanneer je opmerkingen al snel persoonlijk opvat. Door te leren om feedback te onderscheiden van persoonlijke aanvallen en jezelf minder aan te trekken van de meningen van anderen, bespaar je flink wat stress en negatieve gevoelens. Het ontwikkelen van zelfkennis en het versterken van je zelfvertrouwen zijn in dit proces het allerbelangrijkste. Omring jezelf met positieve mensen die je ondersteunen en zie feedback als een kans voor groei in plaats van een bedreiging. Door je minder aan te trekken van andermans mening en niet in te vullen wat anderen denken, kun je trouw blijven aan je eigen waarden en doelen. Met als doel: een gelukkiger leven. 

Veelgestelde vragen over het minder aantrekken van anderen

  • Welke mindset helpt je om minder afhankelijk te zijn van de mening van anderen?

    Een groeimindset gaat je helpen! Dit klinkt zweverig, maar houdt in dat je feedback ziet als een kans om te leren en te verbeteren.

  • Hoe kun je grenzen stellen zonder bang te zijn voor wat anderen daarvan vinden?

    Stel duidelijke grenzen door jezelf te waarderen en je eigen behoeften te kennen. Dit doe je door assertief te communiceren en jezelf niet constant te verontschuldigen. Onthoud: jouw mening doet er ook toe. Je hoeft niet altijd te doen wat anderen willen. Focus je dus niet op wat de ander vindt, maar op de voordelen van het grenzen stellen voor je eigen geluk.

  • Wat kun je doen als je merkt dat je jezelf vergelijkt met anderen?

    Hoe kun je meer vertrouwen in jezelf ontwikkelen om minder waarde te hechten aan externe meningen? Probeer te focussen op je eigen prestaties en doelen. Schrijf je sterke punten op en omring jezelf met mensen die je een goed gevoel geven. Nog een tip: vermijd social media. Dit is een plek waar het leven van een ander altijd beter lijkt – en deze energie kan jij niet gebruiken in dit proces.

  • Hoe kom ik over op anderen?

    Om positief over te komen op anderen, is het belangrijk om jezelf te blijven. Luister actief naar wat anderen zeggen en stel vragen om interesse te tonen. Gebruik een open lichaamshouding en een vriendelijke toon. Houd in je achterhoofd: wat vind je een fijne houding aan een ander? Dan kun je je zelf ook zo gedragen. 

  • Wat betekent het om je minder aan te trekken van wat anderen denken?

    Je minder aantrekken van wat anderen denken betekent dat je je eigen gevoelens centraal stelt, in plaats van constant goedkeuring te zoeken bij anderen. Dit leidt tot meer zelfvertrouwen en de mogelijkheid om keuzes te maken die passen bij wie je werkelijk bent, zonder angst voor oordeel.

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat gespecialiseerd is in slimmer (samen) werken. Daarvoor bieden we je diverse (online) trainingen aan. Van time management tot snellezen. Nieuwsgierig? Bezoek onze website of blogs en schrijf je snel in voor een van onze trainingen. 

Populaire trainingen: