Als team doen jullie het niet echt, feedback geven. Dat is toch meer iets voor leidinggevenden en bovendien is het nogal confronterend om een collega aan te spreken. Mis én mis. Indien jullie op onderstaande manier feedback leren geven, kan het zonder hiërarchisch conflict. Komt jullie samenwerking ten goede, plus jullie eigen productiviteit! Snel verder lezen.

Waarom samenwerken niet zonder feedback kan

Er zijn een aantal manieren waarop je de samenwerking binnen een team kunt verbeteren. Nee, vergeet teambuilding activiteiten, maar denk eerder jullie communicatiewijze — en dan met name het geven én ontvangen van feedback. Wanneer jullie dat als team achterwege laten of – nog erger – bewust uit de weg gaan, dan missen jullie een cruciaal onderdeel binnen jullie samenwerking.

  • Feedback geven is namelijk een fantastische manier om een collega een leerkans te bieden. En ja, dat kan soms vervelend zijn om te doen. Je ziet er tegenop, vindt het ongemakkelijk of bent bang een ander te kwetsen. Helemaal niet nodig, wanneer je weet hoe je terugkoppeling op een tactische en opbouwende manier kunt uiten.
  • Daarnaast ook het stukje feedback ontvangen. Ook dat is nodig én soms lastig. Hoe voorkom je dat je in de verdediging schiet, het je persoonlijk aantrekt of de kritiek wegwuift?

Ook hierbij geldt: wanneer je op een kalme en objectieve wijze met feedback omgaat, kun je leren van de feedback die anderen je geven. Niet alleen verbeter jij hierdoor je eigen vaardigheden, ook de samenwerking binnen het team zal beter verlopen.

Zie feedback krijgen en ontvangen dus niet langer als “lastig”, “confronterend” of “spannend”. Wanneer jullie beter willen samenwerken, zet je het juist in.

In dit artikel leren we hoe jullie dat als team kunnen doen. Daarvoor zul je eerst moeten weten hoe feedback krijgen werkt. Beter gezegd: hoe ons brein omgaat met kritiek. Dat ligt namelijk nogal gevoelig

beter samenwerken

Waarom we (onterecht) opkijken tegen feedback

Kritiek krijgen is vaak een psychologisch ding. Het werkt in op onze emoties, trots, status en eigenwaarde. Het is dus nogal statusgevoelig. Dat kan hevige reacties uitlokken. Wil je de samenwerking binnen het team verbeteren, dan moet jij je daar bewust van zijn.

Zo kan jouw  opmerking over de afronding van een project bij je collega Sander verkeerd vallen. Het maakt dat hij minder slim overkomt en dat doet iets met zijn trots. Hoewel goedbedoeld, kan jouw feedback dus impact hebben op jullie werkrelatie.

De schuld daarvan kun je niet volledig bij iemands ego leggen. Het is eigenlijk een evolutionair foutje. In ons brein zit een mechanisme ingebouwd die kritiek krijgen als iets levensbedreigends beschouwt. In de oertijd zou afkeuring en afwijzing zomaar sociale uitsluiting kunnen betekenen. Het is dus haast biologisch bepaald dat we kritiek krijgen helemaal niet fijn vinden!

Daarbij komt nog eens het feit dat we feedback doorgaans van “boven” naar “onder” geven; vaak van leidinggevende naar medewerker of van teamleider naar teamlid. Feedback krijgen kan hierdoor aanvoelen als een tik op de vingers. Dat kan weerstand oproepen, plus weer die statusgevoeligheid triggeren.

Kortom:

We staan niet te springen om feedback. Enerzijds vanwege onze evolutionaire drang naar goedkeuring en acceptatie, anderzijds vanwege de aanname dat terugkoppeling iets met rang en status te maken heeft. Jammer.

  • Feedback hoeft namelijk helemaal niet statusgevoelig te zijn — wanneer jullie als team accepteren dat het juist een middel is om elkaar groei te gunnen, maakt het niet uit wie het geeft; “bovenaan” of “onderaan” de ladder.
  • Kritiek hoeft ook niet per se een oerreactie uit te lokken — zodra jullie leren feedback op een objectieve manier te beschouwen, schiet je niet langer in de verdediging maar luister je ernaar.

Wanneer dát lukt – jullie zien feedback niet langer als statusgevoelig én schieten niet langer in de verdediging – dan wordt het jullie beste tool voor samenwerken ooit. Jullie zijn niet langer bang het te geven en al helemaal niet om het te krijgen.

Hoe bereik je samen dat punt?

beter samenwerken

1. Maak feedback geven status-vrij: stel vragen

Het geven van kritiek moet dus geen gevecht om erkenning en positie worden. Het gaat niet om “wie” wat zei en om “wiens” idee het was, maar om “wat is het beste resultaat”. Dit lukt wanneer jullie de feedback niet opperen, maar ontlokken. Daarmee voorkom je een wijzend vingertje en dat een collega in de verdediging schiet.

Hoe doe je dat?

Je vervangt jouw mening, advies of oordeel door het stellen van vragen. Het liefst vragen die jouw collega aan het denken zetten.

Dus in plaats van…

‘Nee, zo zou ik dat niet doen. Het is beter als je…’

‘Je hebt dat fout aangepakt. Kijk maar, hier zie je…’

‘Oh nee, dit vind ik helemaal niet mooi. Als ik jou was zou…’

… zeg je voor beter-samenwerken-feedback liever:

‘Wat denk jij dat beter kan?’

‘Wat vind je van deze opzet? Hoe zou jij het overzichtelijker maken?

‘Wat denk je dat hier fout is gegaan? Hoe had je dat anders kunnen doen?’

Je gebruikt als ware het perspectief van de ander; je leeft je in hem of haar in. Hiermee denken jullie samen na over een oplossing na in plaats van er een (ego)-strijd van te maken. Daarmee voorkom je dat die statusgevoeligheid triggert.

Hoe meer jij jouw collega’s helpt om hun eigen inzichten te vinden, hoe sneller jouw feedback wordt geaccepteerd.

Meer weten? Lees dit artikel eens.

2. Voorkom een oerreactie: adem en vraag door

Voor een betere samenwerking door middel van feedback, zul je ook zelf beter met kritiek moeten leren omgaan. Niet in de verdediging schieten of het wegwuiven, maar er naar luisteren.

Dat laatste kan lastig zijn. Zeker wanneer je oerinstinct je vertelt dat je potentieel gevaar loopt. Je hoort dan niet aan wat de ander zegt, maar praat er misschien overeen, negeert het of klapt dicht.

Een eenvoudige manier om dit instinct tegen te gaan, is door allereerst goed te ademen. Geen spirituele meditatie-ademhaling hoor, maar gewoon een diepe inademing van zo’n vier seconden.

Klinkt als vreemd advies, maar dit deactiveert jouw primitieve vecht of vlucht respons. Het geeft een seintje aan je brein dat het tot rust kan komen; dat de kritiek die je krijgt slechts advies is, en geen dodelijke aanval.

Doe dat dus, wanneer een collega je van feedback voorziet. Zodra je brein dan gekalmeerd is, is het aan jou om goed de feedback in je op te nemen. Neem een actieve luisterhouding aan, stel vragen en vraag vooral door:

‘Ik snap je punt, wat zou jij anders hebben gedaan? 

‘Ik hoor wat je zegt, kun je dat laatste punt misschien verduidelijken?’

‘Hoe bedoel je dat precies? Kun je me daar een voorbeeld van geven zodat ik weet wat ik voortaan anders kan doen?’

‘Ah zo, hoe vind jij dat ik mij hierin kan verbeteren?’

Zelfs wanneer jij feedback krijgt is het dus slim om ook het perspectief van de ander hierin mee te nemen: hoe denk hij of zij hierover, wat raadt hij jou aan, wat vindt zij dat jij beter kan doen?

Je ontdekt het, wanneer je doorvraagt.

beter samenwerken

Kortom: feedback geven is samenwerken

En goed feedback geven én ontvangen betekent nóg beter samenwerken. Zie het dus niet langer als iets dat lastig of spannend is, of als iets dat slechts van “boven” naar “onder” wordt ingezet. Feedback is voor het hele team, van het hele team. Pas daarom bovenstaande tips toe, zodat het niet langer status gerelateerd is en niet langer jouw vecht of vlucht respons aanwakkert.

  • Je deed het door feedback te ontlokken in plaats van op te leggen. Door middel van vragen stellen.
  • Plus door even goed adem te halen indien je het krijgt. Om vervolgens actief te luisteren en door te vragen.

Indien je hier meer over wil weten, lees dan gerust verder

Leer je liever in de praktijk? Volg dan een cursus Feedback Geven

Wil jij nog beter worden in feedback geven en daarmee jullie samenwerking naar een nog hoger niveau tillen, volg dan eens onze training. Tijdens onze 1-daagse cursus Feedback Geven leren we jou (of jullie, indien je met het hele team komt) de beste feedback technieken, -methoden en -tips. Super voor jullie samenwerking!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Feedback Geven

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog