Jij kunt nog zo concreet om feedback vragen; als het gewoonweg te intimiderend is om jou negatieve terugkoppeling te geven, dan krijg je het niet. Het is te risicovol. Te lastig. Tenzij je niet alleen focust op wat feedback met jou doet, maar ook rekening houdt met de feedbackgever, dan ontstaat er iets moois: ‘feedback-vertrouwen’. En dat creëer je zo:

Dit is de reden waarom je vaak geen goede feedback krijgt

Je herkent deze situaties vast:

  • Een collega geeft jou feedback; een klant was niet helemaal tevreden over hoe samenwerking met je. Hij kan alleen geen concrete voorbeelden aandragen.
  • Tijdens een evaluatiegesprek vraag jij je manager naar manieren om jezelf te verbeteren — “Wat kan ik anders doen?”. Je krijgt geen duidelijk antwoord.
  • Een goede vriend lijkt je te ontwijken. Je vreest dat je iets verkeerd hebt gedaan. Zodra je vraagt wat er mis is, krijg je een ‘…o, niets hoor.’ terug. Hij ontwijkt je vraagt.

Kortom:

Voorbeelden waar jij direct om feedback vraagt, maar geen terugkoppeling krijgt. Raar eigenlijk, want we schreven eerder: wil je feedback krijgen, dan moet je daar luid en duidelijk om vragen. En dat deed je.

Toch is er een reden waarom die collega je geen voorbeelden gaf. Een reden waarom je leidinggevende geen concreet antwoord geeft. Een reden waarom die vriend je vraag ontwijkt:

Ze zijn bang…

Je krijgt pas goede feedback als anderen je vertrouwen

Nou ja, bang…  — bang om jou van feedback te voorzien. Want hoewel die vriend wellicht een taaie is en die collega ook wel van zich afbijt: iemand feedback geven (vooral zodra deze negatief is) vraagt om vertrouwen

Je durft iemand sneller kritiek te geven zodra je weet dat hij of zij het kan handelen. Niet kwaad wordt, uitvliegt, of het te persoonlijk neemt. Met andere woorden: je vertrouwt de ander erop dat hij jouw feedback respecteert. Kun je daar niet van op aan, dan houdt je feedback simpelweg liever voor je.

Krijg jij dus telkens geen goede feedback, of draait een ander eromheen, dan is dat een duidelijk teken dat de ander het reuze oncomfortabel vindt om jou feedback te geven. Wellicht omdat je in het verleden te emotioneel reageerde of het toch niet ter harte nam.

Het heeft dan ook verder geen zin meer om om feedback te blijven vragen (want dat krijg je dan toch niet) of andere feedback tips te proberen (want die werken dan ook niet). Nee, jij zal de angst bij anderen moeten wegnemen. De angst om jou goede feedback te geven.

En dat werkt zo:

Goede feedback krijgen tips

Feedback-vertrouwen opbouwen dankzij 3 onderdelen

Zodra je doorgaans een feedback gesprek voert, maak jij je vooral zorgen over jezelf. “Dat heb ik nooit gezegd”, “Nee, ik heb dat anders gedaan”, “Dit klopt niet”. Kortom: je zit in de ik-modus; jij bekommert je enkel over wat de feedback voor jou betekent.

Wil je die angst bij anderen wegnemen, dan stop je daarmee. Jij zal moeten begrijpen dat de ander hier een risico neemt. Niet jij. Stop daarom met je zorgen te maken over jezelf in het feedbackgesprek en bekommer je om je gesprekspartner. 

Jij zorgt ervoor dat jou van feedback voorzien veilig, makkelijk en zelfs lonend kan zijn.

Vanaf nu is jouw doel daarom: anderen geen schroom laten voelen om jouw van stevige feedback te voorzien.

Dat lukt dankzij drie onderdelen:

Deel 1: Maak feedback geven veilig

Allereerst veiligheid. Zorgen dat de ander jou feedback durft te geven.

Laat zien dat je openstaat voor feedback

Je moet echt feedback willen krijgen. Om jezelf te verbeteren of van je fouten te leren. En ja: dat zal soms je ego krenken, maar dat zal je oké moeten vinden. Iets waar je zelf aan moet werken en dat niet te faken valt.

Geef hen een reden om je feedback te geven

Geef meteen aan waarom je feedback wil. Hiermee neem je de angst voor eventuele addertjes onder het gras weg. Waarom vraag je hen om terugkoppeling?

… omdat ik de volgende keer dit project sneller wil afronden”, “… omdat jij hier ervaring mee hebt en ik wil leren van jouw inzichten.” of “… ik wil mezelf ontwikkelen en wil graag eerlijk horen wat ik fout doe.

Geef je fouten toe (en doe het als eerste)

Niemand wil als eerste uit de school klappen. Dus als jij vraagt: “Vind je dat ik te lang doordraaf tijdens meetings?” zal de eerste reactie van een ander waarschijnlijk paniek zijn. Hij of zij wil niet de eerste zijn die jou daarop wijst!

Zeg je daarentegen “Ik weet van mezelf dat ik langdradig ben, Is JOU dat ook wel eens opgevallen?” dan is het voor de makkelijker om eerlijk feedback te geven.

Beloof hen een fatsoenlijke reactie

Neem hun grootste angst weg: dat jij de feedback verkeerd opvat. Door in de verdediging te schieten bijvoorbeeld of hen de schuld te geven. Heel simpel: vertel hen dat je dat niet gaat doen. Klinkt kinderlijk, maar het werkt:

Ik zal niet boos worden, echt.” of “Je kunt me eerlijk vertellen wat je van dat project vond, ik zal het me niet persoonlijk aantrekken hoor.

Bedank hen bij voorbaat al voor hun eerlijkheid

Hiermee geef je aan dat je begrijpt hoe lastig het voor hen moet zijn om jou van feedback te voorzien. Daarnaast spoor je hen aan open en eerlijk te zijn.

Ik zou het waarderen als je me vertelt wat ik beter kan doen.” of “Fijn dat je even de tijd neemt om met me te praten. Vertel, wat is er aan de hand?

Goede feedback krijgen tip

Deel 2: Maak feedback geven makkelijk

Dankzij bovenstaande tips zal de ander het minder eng vinden om jou feedback te geven — maar welke feedback? Je kunt hen daarbij helpen. Door een voorzetje te geven:

Geef hen een aantal opties

De vraag “Hoe kan ik een betere teamplayer zijn?” is tamelijk lastig te beantwoorden. Hij is vaag en te open. Door je vraag op te delen in kleinere brokken maak je het makkelijker (en minder intimiderend) voor de feedbackgever.

Vind je dat ik je goed heb geholpen met die aanvraag?”, “Wat moet ik volgens jou minder doen?”, “… meer doen?”, of “Wat vond je van de kwaliteit van mijn verslag?

Vraag hen naar hun emoties

Vaak zijn we zo met redeneren bezig dat we onze emoties over het hoofd zien. Jammer; je collega of vriend vragen naar die van hen kan juist nieuwe inzichten (en feedback) opleveren:

Voel je je ooit gefrustreerd wanneer je met me samenwerkt?” of “Maak je je wel eens zorgen over hoe ik het kennismakingsgesprek met nieuw personeel afhandel?

Vraag hen om je een cijfer te geven

Een uitstekende feedback-’truc’. Hiermee ontvang je terugkoppeling vaak direct uit de ‘onderbuikgevoelens’ van een ander. Hij is heel simpel: Vraag de ander om jou een cijfer te geven — 1 tot en met 10. Vraag dan, net als een veeleisende ouder, waarom je geen 10+ krijgt. Gevolg? Eerlijke terugkoppeling.

“Hé, op een schaal van 1 tot 10, hoe goed vond je mijn presentatie gaan?”. “Een 7? Oké, dat is een prima getal. Wat moet ik volgens  jou doen om er een 10+ van te maken?”

Deel 3: Maak feedback geven lonend

Het laatste deel. Tamelijk belangrijk: mensen willen zien dat je naar hun advies hebt geluisterd. Dat het risico om jou negatieve terugkoppeling te geven, het waard was. Doe er dus wat mee.

Wees oprecht dankbaar

Ongeacht of je het eens bent met de feedback of niet, laat zien dat je er dankbaar voor bent. Iemand heeft immers de moeite genomen om jou ergens op aan te spreken. Dat vergt lef.

“Super dat je even hebt hebt gekeken naar dit stuk. Zeker iets aan gehad.” of “Ik vind het niet fijn om te horen, maar het is zeker een punt om over na te denken. Dank je.”

Laat zien dat je actie onderneemt

Niets is zo frustrerend als iemand die jou om advies vraagt en vervolgens datzelfde advies in de wind slaat. Onderneem dus zeker actie nadat een ander jou van feedback heeft voorzien — extra fijn zodra je hen ook nog op de hoogte houdt van je proces.

Mensen vinden het fijn om te zien dat je hun feedback ter harte neemt. Niet alleen zullen ze je hiermee meer waarderen, ze zullen je in de toekomst ook sneller van feedback voorzien.

“Hé, die nieuwe methode die je me aanraadde? Ja, die heeft echt ontzettend goed geholpen. Ik heb namelijk…” of “Sinds je advies heb ik echt geprobeerd meer m’n kwek te houden tijdens vergaderingen. Merk nu echt een verschil in hoe…” 

Schrijf de positieve verandering toe aan hun feedback

Tot slot is het fantastisch om iemand zo nu en dan te herinneren aan het effect dat hun feedback heeft gehad. Het kost jou niets, maar kan voor een ander veel betekenen:

“Ja, dank je! Ik heb inderdaad aan mijn presentatie skills gesleuteld. Shirley raadde het me destijds aan – toch Shirley? – en sindsdien merk ik echt dat mijn…”

Goede feedback krijgen

Concrete, goede feedback krijgen? Maak het de ander makkelijk

Zoals je ziet gaat het bij feedback krijgen niet om jou, maar om de ander. Of hij of zij durft jou aan te spreken op dat rapport. Of het hem of haar niet te moeilijk wordt gemaakt. En of het überhaupt wel zin heeft.

Schenk je aandacht aan die drie onderdelen, dan zul je eindelijk oprechte en eerlijke terugkoppeling krijgen. Feedback die misschien zeer doet, maar waar je uiteindelijk wel écht iets aan hebt.

Probeer het eens.

Meer leren over feedback krijgen (en geven)? Volg een training Feedback Geven

In een dag leer je alle feedback technieken, tools, tips en trucs om écht aan de slag te kunnen met je persoonlijke ontwikkeling. Ben jij dus zo iemand die wel openstaat voor feedback, omdat je (nu) weet dat het niet alleen om jou, maar ook om anderen draait? Ga er dan ook helemaal voor, en volg de training Feedback Geven – ook voor effectief feedback ontvangen.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Feedback Geven

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog