Wanneer je uren hebt gestoken in iets en je er hard je best op hebt gedaan, is het vervelend om te horen dat het niet goed genoeg is. Het is daarom niet gek dat feedback ontvangen vaak fout gaat. Toch is dat jammer: uiteindelijk heb je er het meeste aan als je feedback ziet als manier om te groeien. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe zorg je dat je feedback niet meer als persoonlijke aanval ziet en het echt gebruikt om je werk te verbeteren?
Wat komt aan bod:
- Waarom is negatieve feedback ontvangen zo lastig?
- Verander je mindset
- Een stappenplan om feedback te ontvangen
- Andere tips voor feedback ontvangen
- Meer leren over feedback ontvangen én geven?
- Samengevat: feedback ontvangen als een pro
- Veelgestelde vragen over feedback geven en ontvangen
Waarom is negatieve feedback ontvangen zo lastig?
Negatieve feedback kan het gevoel geven dat je tekortschiet of niet goed genoeg bent. Ook kan het voelen alsof het iets is wat je overkomt, in plaats van iets waar je controle over hebt. Je eerste reactie is daarom emotioneel: je schaamt je, voelt je verdrietig of bent boos.
Als mens willen we nou eenmaal graag geaccepteerd worden. Zeker wanneer je jezelf vooral waardeert op basis van prestaties, wat in onze samenleving nu eenmaal veel gebeurt, kan negatieve feedback hard aankomen. Het gevolg is dat we een defensieve houding aannemen, de feedback direct verwerpen of negeren en we er vervolgens niets mee doen.
En dat terwijl negatieve feedback waardevolle informatie bevat die je verder kan helpen, als je ervoor open zou staan. Het is een kans om te leren en te groeien, niet een aanval op jou als persoon of jouw werk.
Verander je mindset: zie feedback als een leerkans!
Het is daarom één van de belangrijkste feedback ontvangen tips: zorg voor de juiste mindset. Feedback is input voor groei, niet een bewijs van jouw falen. Dit is natuurlijk niet zomaar een knop die je om kunt zetten, maar iets dat met de tijd moet groeien.
De eerste stap hiervan is bewustwording. Pas als je je bewust wordt van je reactie op feedback, kun je leren om die reactie te sturen.
Dus iedere keer dat je jezelf betrapt op een gedachte als: ‘Ze vinden mijn werk slecht’, denk je: ‘Nee, ze helpen me om mijn werk beter te maken’. Een gedachte als ‘Ik heb gefaald’, buig je om naar ‘Ik heb iets geleerd’. Herinner jezelf eraan dat zelfs experts fouten maken. Geef jezelf daarom toestemming om fouten te maken én ervan te leren.
Die mindset ontwikkel je zo:
Een stappenplan om feedback te ontvangen (en het niet langer als een aanval te zien)
Van de sandwich methode tot de 4G feedback techniek: op het gebied van feedback geven bestaan er tal van (niet altijd werkende) feedback modellen die je helpen op een constructieve manier feedback te geven. Helaas bestaat er geen feedback ontvangen model dat je kan helpen om het meeste uit de feedback te halen die je voorgeschoteld krijgt.
Om je toch praktische handvatten te kunnen geven, bedachten we het volgende handige stappenplan, op basis van bewezen feedback geven en ontvangen theorie:
Stap 1. Luisteren
Schiet niet meteen in de verdediging wanneer je feedback krijgt, maar luister zonder te onderbreken! Geef de ander de ruimte om zijn of haar punt volledig te maken. Gebruik daarnaast signalen zoals knikken en oogcontact om te laten weten dat je echt naar de ander luistert. Dit toont niet alleen dat je de ander respecteert en ook echt wil horen wat de ander in te brengen heeft, maar voorkomt ook miscommunicatie over wat de ander wil overbrengen.
Stap 2. Begrijpen
Luisteren naar feedback is iets anders dan het ook echt begrijpen. Een manier om hier zeker van te zijn is om de feedback samen te vatten en te herhalen en natuurlijk door te vragen wanneer iets niet duidelijk is. Open vragen die vaak enorm helpen zijn: “Kun je een voorbeeld geven?”of “Wat zou ik volgens jou anders kunnen doen?”
Stap 3. Bedanken
Een goede manier om jezelf eraan te herinneren dat feedback waardevol is, is door de ander te bedanken voor de feedback. Laat weten dat je hun input waardeert, zelfs als je het er misschien niet helemaal mee eens bent. Voorbeelden van manieren waarop je dit kunt doen zijn: “Bedankt voor je feedback, ik denk er even over na en kom er bij je op terug” of “Bedankt dat je de tijd hebt genomen om ernaar te kijken, dat waardeer ik echt”.
Stap 4. Reflecteren
Laat vervolgens de feedback landen door hierop te reflecteren. Dit betekent dat je concreet gaat nadenken over hoe je je kunt verbeteren. Daarbij hoort ook het bedenken met welke feedback je wel iets doet en met welke feedback niet (omdat dit bijvoorbeeld een persoonlijke mening was).
Blijf hierbij wel eerlijk naar jezelf toe: als de feedback wordt gegeven door een collega met wie je niet goed kunt opschieten, is het verleidelijk om het naast je neer te leggen. Scheid de boodschap echter altijd van de boodschapper: als er ruimte is voor verbetering is het belangrijk feedback te accepteren.
Vragen die je jezelf kunt stellen, zijn:
- Wat vind je waardevol aan de feedback?
- Wat is interpretatie of de mening van de ander, en wat is feitelijk en objectief?
- Wat kan ik hiervan leren?
Stap 5. Verbeteren
In de volgende stap vertaal je de feedback naar concrete actiepunten en doelen. Laat vervolgens ook zien dat je daadwerkelijk iets hebt gedaan met de input van je collega en vraag dezelfde persoon op een later moment of ze verbetering zien!
Nog meer tips voor feedback ontvangen!
Met het bovenstaande stappenplan zorg je ervoor dat je feedback niet meer als persoonlijke aanval ziet, maar een kans om te groeien. Voordat je het stappenplan in de praktijk toepast, willen we nog de volgende tips meegeven:
- Vraag zelf om feedback: je weet nu immers dat je wilt groeien en verbeteren. Niet iedereen durft echter zomaar feedback te geven en door meer om feedback te vragen, leer je steeds beter omgaan met kritiek. Het maakt je weerbaarder.
- Laat merken dat je openstaat voor feedback: niet alleen door te vragen om specifieke feedback op bepaald werk, maar ook door dit regelmatig aan te geven en je eigen verbeterpunten toe te geven.
- Een emotionele reactie is normaal, maar hoeft niet leidend te zijn: neem een paar seconden de tijd en adem diep en uit als je merkt dat emoties de overhand nemen. Geef het ook aan als je meer tijd nodig hebt en plan een moment om het er verder over te hebben. Zo geef je jezelf de tijd om je emoties te verwerken en rationeel te reageren.
Feedback wordt niet altijd op de juiste manier gegeven. Als feedback bijvoorbeeld vaag, bot, ongenuanceerd of onverwacht wordt gegeven, maakt dit het helaas nog moeilijker voor jou als ontvanger om het niet als een aanval te zien. Door de tips in dit artikel op te volgen, kun je zelfs lastige feedbackgesprekken als iets waardevols gaan zien en de ander dwingen constructieve feedback te geven.
Feedback krijgen voelt soms als een klap in je gezicht. Maar wat als het eigenlijk een duwtje vooruit is? 💥📈 Ontdek hoe je stopt met jezelf te verdedigen en feedback gebruikt als brandstof voor groei. #persoonlijkeontwikkeling #feedbackhttps://t.co/QiXpdDtRyM
— Tijdwinst.com (@tijdwinst) May 1, 2025
Meer leren over feedback ontvangen én geven?
Vind jij het zelfs na dit artikel lastig om feedback te ontvangen? En zou je bovendien meer willen leren over feedback geven? Dan is onze 1-daagse Feedback training precies wat je nodig hebt. Tijdens deze praktijkgerichte training leer je om op een constructieve manier feedback te geven en ontvang je tools om effectiever met feedback om te gaan.
Je ontdekt hoe je iemand op een respectvolle manier kunt aanspreken, hoe je beter kunt omgaan met weerstand (bij jezelf en de ander) en hoe je op een open en benaderbare manier feedback kunt ontvangen.
Door middel van veel oefening en persoonlijke tips krijg je meer grip op je reacties, zodat je niet direct in de verdediging schiet en beter kunt omgaan met mensen die anders denken of reageren. Aan het einde van de dag ga je naar huis met een concreet actieplan waarmee je alles wat je hebt geleerd direct kunt toepassen. Klaar om je feedback naar een hoger niveau te tillen? Schrijf je dan in voor onze 1-daagse cursus feedback geven en ontvangen.
Samengevat: feedback ontvangen als een pro
Onthoud dat feedback niet bedoeld is om jou onderuit te halen, maar juist om je verder te helpen. Door goed te luisteren, door te vragen, te reflecteren en concrete actiepunten te formuleren, benut je de kracht van feedback volledig.
Dus, de volgende keer dat je feedback ontvangt, probeer het dan te zien als een kans om te groeien. Bedank de ander voor hun input, denk er rustig over na en gebruik het om jezelf en je werk te verbeteren. En vergeet niet: zelfs de meest succesvolle mensen leren nog steeds van feedback. Door actief aan de slag te gaan met het stappenplan en je mindset rondom feedback te veranderen, kun je negatieve feedback ombuigen naar waardevolle leermomenten.
Meer tips & handige inzichten
Bij Tijdwinst.com hebben we, naast onze trainingen, een uitgebreide toolbox vol hulpmiddelen om het meeste uit jezelf en je tijd te halen. Voor dagelijkse tips en inzichten over persoonlijke effectiviteit kun je ons volgen op Instagram of Pinterest.
Wil je je verder verdiepen in time management en focus? Duik dan in onze boeken Elke dag om 15:00 uur klaar en Focus op wat écht belangrijk is. Hierin vind je de beste inzichten uit onze trainingen, samen met praktische tips die je direct kunt toepassen.
Daarnaast kun je luisteren naar de Tijdwinst Podcast, waarin Bjorn boeiende gesprekken voert met gasten over onderwerpen als leiderschap, feedback en succes. Je kunt de afleveringen beluisteren via YouTube of in jouw favoriete podcast-app.
Verder lezen over feedback
- Omgaan met kritiek – zo zie je constructieve feedback als het cadeautje dat het eigenlijk is
- Laat je niet van de wijs brengen: zo vat je feedback niet persoonlijk op
- Feedback ontvangen: 10 regels maken feedback krijgen simpel (en aangenaam)
- Hoe kan ik het beste feedback vragen? – 1 psychologisch woord maakt het makkelijk
- Ontdek je ontwikkelpunten – zo krijg je feedback waar jij écht wat aan hebt
Veelgestelde vragen over feedback geven en ontvangen
-
Hoe geef je en ontvang je feedback?
- Wees duidelijk en gedetailleerd wanneer je feedback geeft.
- Richt je niet op de persoon, maar op het specifieke gedrag dat je wilt verbeteren.
- Door concrete voorbeelden te geven, verminder je de kans op miscommunicatie.
- Als je feedback ontvangt, is het cruciaal om een open houding aan te nemen. Luister goed naar wat er wordt gezegd zonder meteen in de verdediging te schieten.
- Met feedback geven en ontvangen oefeningen kun je beide verbeteren.
-
Hoe geef ik op een constructieve manier feedback zonder de ander te kwetsen?
Feedback is constructief wanneer je in plaats van alleen problemen en fouten aan te wijzen, ook praktische oplossingen bedenkt of duidelijk verteld welk gewenst gedrag je dan wilt zien. Als je daarbij zorgt dat je de feedback niet als persoonlijke aanval overbrengt, bijvoorbeeld door de ik-ik-jij methode te gebruiken, dan zal je de ander niet kwetsen.
-
Hoe ontvang ik feedback zonder in de verdediging te schieten?
Om feedback te ontvangen zonder in de verdediging te schieten, is het belangrijk om te luisteren:
- Laat de ander uitpraten zonder direct te reageren en focus op de inhoud, niet op de toon of de persoon.
- Stel vragen om de feedback beter te begrijpen en zie het als een kans om te leren in plaats van een aanval.
- Bedank de ander voor de input, zelfs als je het er niet direct mee eens bent,
- en neem de tijd om er later over na te denken voordat je een conclusie trekt.
-
Welke technieken helpen om feedback helder en effectief over te brengen?
Om feedback helder en effectief over te brengen, kun je gebruikmaken van verschillende technieken. Zoals de ‘feedback regels 4G methode’, waarbij je het gedrag dat je hebt waargenomen benoemt, het gevoel dat dit bij jou oproept, het gevolg ervan en het gewenste gedrag dat je liever zou zien. Of de Ik-ik-jij-methode, waarbij je begint met wat jij hebt waargenomen (ik heb gemerkt dat…), uitlegt wat dit met jou doet (ik ervaar hierdoor…) en vraagt hoe de ander dit ziet (herken jij dit?).
-
Hoe zorg ik ervoor dat mijn feedback daadwerkelijk wordt opgepakt?
Als je wilt dat je feedback daadwerkelijk wordt opgepakt, zorg je ervoor dat deze helder, constructief en motiverend is.
- Begin met specifieke en concrete observaties in plaats van vage opmerkingen.
- Geef een duidelijk voorbeeld om misverstanden te voorkomen.
- Formuleer je feedback op een manier die gericht is op verbetering, niet alleen op het benoemen van fouten.
-
Hoe kan ik feedback geven aan iemand die niet openstaat voor kritiek?
Feedback geven aan collega die niet openstaat voor kritiek vereist een tactvolle aanpak:
- Gebruik een vriendelijke toon, focus op gedeelde doelen en formuleer je feedback als een ‘ik-boodschap’ om confrontatie te vermijden.
- Stel vragen om de ander te betrekken en luister actief naar hun perspectief. Soms heeft iemand tijd nodig om feedback te verwerken, dus wees geduldig en bied ondersteuning waar nodig.
-
Hoe vraag ik om feedback die mij echt helpt om te groeien?
Geef aan dat je oprecht wilt groeien en moedig eerlijke en concrete feedback aan.
- Vraag om voorbeelden om beter te begrijpen wat goed gaat en wat anders kan.
- Toon een open houding, luister zonder in de verdediging te schieten en bedank de ander voor hun inzichten.
- Door actief met de feedback aan de slag te gaan, laat je zien dat je hun input waardeert en serieus neemt.
-
Wat zijn de 5 feedbackregels?
De 5 regels voor feedback geven zijn: wees specifiek, focus op het gedrag, niet de persoon, gebruik de ‘ik-vorm’ om niet te oordelen, geef het op het juiste moment en geef de ander de kans om te reageren. Een aantal feedback geven voorbeeldzinnen zijn: “Ik merk dat je…” en “Het viel me op…”, “Ik zie dat je…”.
-
Wat zijn 10 tips voor het geven van feedback?
Tien tips om feedback te geven zijn:
- toestemming vragen voordat je feedback geeft,
- zo specifiek mogelijk zijn,
- je richten op concrete feiten,
- vanuit jezelf praten,
- de sandwich methode vermijden,
- positieve woorden gebruiken,
- niet te lang met feedback wachten,
- het gesprek onder vier ogen voeren,
- naar de ander luisteren
- en je hulp aanbieden.
-
Wat is de gouden regel voor het geven van feedback?
De gouden regel voor het geven van feedback is: wees specifiek, constructief en respectvol. Focus op gedrag in plaats van de persoon, onderbouw je feedback met concrete voorbeelden en bied suggesties voor verbetering. Zorg ervoor dat je intentie is om de ander te helpen groeien en creëer een open sfeer waarin feedback als een kans wordt gezien, niet als een aanval.
-
Hoe geef ik feedback aan mijn leidinggevende of collega zonder de relatie te schaden?
Om feedback te geven aan je leidinggevende of collega zonder de relatie te schaden, is het belangrijk om respectvol en tactvol te communiceren. Kies een geschikt moment en vraag of de ander openstaat voor feedback. Gebruik de ik-boodschap om te voorkomen dat het als een aanval voelt, bijvoorbeeld: “Ik merk dat…” of “Ik ervaar dat…”. Wees concreet en focus op het gedrag, niet op de persoon.
-
Wat is het verschil tussen feedback en kritiek, en hoe vermijd ik negatieve reacties?
Feedback is bedoeld om te helpen en te verbeteren, terwijl kritiek vaak negatief en oordelend is. Feedback richt zich op het gedrag of de actie, terwijl kritiek vaak persoonlijk is en gevoelens kan kwetsen. Het is goed om feedback te ontvangen met een open en lerende houding, in plaats van je meteen aangevallen te voelen.
-
Hoe zorg ik ervoor dat feedback leidt tot gedragsverandering?
Om ervoor te zorgen dat feedback leidt tot gedragsverandering, is het belangrijk om de feedback te begrijpen, door te vragen waar nodig, erop te reflecteren en concrete actiepunten te formuleren. Stel haalbare doelen en maak een actieplan om deze veranderingen in de praktijk te brengen.
-
Hoe creëer ik een feedbackcultuur binnen mijn team of organisatie?
Een feedbackcultuur creëren binnen je team of organisatie begint met het bevorderen van open communicatie en vertrouwen. Het is belangrijk dat iedereen zich veilig voelt om feedback te geven en te ontvangen. Zorg ervoor dat feedback niet alleen van bovenaf komt, maar dat het een gedeelde verantwoordelijkheid is, waarbij teamleden elkaar actief ondersteunen en helpen verbeteren. Bied daarnaast trainingen aan om feedbackvaardigheden te ontwikkelen.
Wie zijn wij? | Tijdwinst.com
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat gespecialiseerd is in slimmer (samen) werken. Daarvoor bieden we je diverse (online) trainingen aan. Van time management tot snellezen. Nieuwsgierig? Bezoek onze website of blogs en schrijf je snel in voor een van onze trainingen.
Populaire trainingen:
- 1-daagse training Time Management
- 1-daagse training Assertiviteit
- 1-daagse training Gesprekstechnieken
- 1-daagse training Feedback geven
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken