Ben je ooit benieuwd geweest naar hoe anderen jou zien en welke delen van je persoonlijkheid voor hen verborgen blijven? Het Johari venster biedt een fascinerend inzicht in ons zelfbewustzijn en de impact ervan op onze relaties. Of je nu een manager, teamlid of gewoon een nieuwsgierige geest bent naar hoe anderen jou zien, ontdek hoe het Johari-venster jou kan helpen om beter te begrijpen wie je bent en hoe je communiceert met anderen.

Ben jij klaar om de verborgen delen van jezelf te ontdekken? De Johari-venster methode onthult jouw blinde vlekken en versterkt jouw relaties. We leggen uit wat het Johari Venster is, wat je er eigenlijk aan hebt én hoe je het zelf kunt inzetten om erachter te komen hoe anderen over jou denken. Oh, én wat veel gestelde vragen rondom het venster.

Wat is het Johari venster en waarvoor wordt het gebruikt?

Wat betekent Johari venster? Het “Johari venster” of “Johari Window” is een tool die je helpt je zelfkennis en zelfbewustzijn te vergroten en daarmee teamspirit en samenwerkingen te verbeteren. Dat doe je door inzichtelijk te maken wat jij en anderen bewust en onbewust weten over jou. Zo ontdek je vooral waar je blinde vlekken liggen. Datgene dat jij niet bewust wist over jezelf, met betrekking tot hoe je overkomt op anderen. 

De manier om daarachter te komen – via het Johari Window – is bedacht door de psychologen Joseph Luft en Harry Ingham. De naam “Johari” is aannemelijk gezien een samentrekking van hun namen. 

Het “Window” komt van het feit dat het om een tabel in 4 delen gaat, dat er daardoor uitziet als een raam. Zo’n ouderwets venster, met balkjes door het midden die verschillende kleine ruitjes van elkaar scheiden.

Zo ziet ook het Johari venster eruit:

johari-venster

Wat zijn deze vier kwadranten van het Johari-venster en wat vertegenwoordigen ze?

Open gebied – “de arena”

In het open gebied of de open ruimte ruimte zitten de kenmerken en het gedrag dat je zelf en anderen van je kennen. Alles van jezelf dat je bereid bent te delen met de rest van de wereld. Dit is het beste ruitje in het geheel. Je wil dat hier de meeste informatie in zit, voor een open en oprechte verhouding met anderen, gebouwd op transparantie en vertrouwen.

Blind gebied – “de blinde vlek”

Wat anderen bij jou zien, maar jij niet. Dit kunnen minder gewenste kanten, maar juist ook sterke kanten van jezelf zijn. Door feedback aan anderen te vragen word je bewuster van je sterke en zwakke kanten, om op verder te bouwen aan je persoonlijke effectiviteit.

Verborgen gebied – “het masker”

Wat is het verborgen gebied in het Johari venster? Sommigen dingen houden mensen bewust verborgen. In het verborgen gebied houden mensen bewust aspecten achter van zichzelf, maar die ze liever niet aan anderen laten zien. Doordat je zaken over jezelf achterhoudt, is wat je toont eigenlijk een ‘masker’. Het is niet je gehele en authentieke zelf. Je wil dat dit ruitje zo weinig mogelijk eigenschappen bevat, want hoe meer je achterhoudt, hoe steviger je masker is.

Onbekend gebied– “het onbewuste”

Datgene dat onbekend is bij jezelf en bij anderen. Kenmerken en eigenschappen die je wel hebt, maar niet actief inzet of onbewust in je hebt sluimeren. Dit ruitje is het minst bewerkelijk, door onwetendheid en doordat feedback hier weinig aan kan veranderen. 

Nog onduidelijk? Björn vertelt je er meer over in deze video:

En dan…

– Je ziet dus dat elk ruitje in de afbeelding van het Johari venster wel gelijk is, maar in de praktijk zijn ze dat niet. In een ideale situatie is het “open gebied” het grootste venster. In dat geval ben jij namelijk een open boek naar anderen en het meest oprecht naar jezelf toe. Je bent zo authentiek als je kunt zijn. 

Om dat ruitje zo groot mogelijk te maken, moet je dus ergens anders ruimte inleveren binnen je mogelijkheden. Zoals je las is het “onbekend gebied” vrijwel onbewerkelijk voor je, dus zul je het werk moeten verrichten in het “blinde gebied” en het “verborgen gebied”. Dáár kun je daadwerkelijk iets veranderen.

Hoe? Door feedback te vragen en bewust opener over jezelf te worden, inclusief zwakke en sterke kanten. Dan pas kun je zeggen:

“Dit is wie ik ben, take it or leave it.” 

Dat is niet alleen fijnst en stabielst voor je omgeving om met jou te leven en werken, maar ook voor jezelf. Het biedt je de vrije ruimte om te zijn wie je bent, voor de volle 100%. 

Leuk en aardig, maar hoe en waarvoor gebruik je het Johari venster eigenlijk?

Wat is hier nou het nut van? Wat is het doel van het Johari Venster en in welke situaties kan ik het in vredesnaam gebruiken? Kijk mee:

Het Johari-venster kan in veel verschillende contexten worden toegepast en heeft eigenlijk tal van praktische toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Persoonlijke ontwikkeling: Het Johari-venster kan worden gebruikt om inzicht te krijgen in jouw sterke en zwakke punten, en om bewust te worden van aspecten van je persoonlijkheid die je nog niet eerder hebt overwogen. Door deze zelfbewustwording kan je werken aan het verbeteren van zichzelf en het vergroten van je effectiviteit.
 • Leiderschap: Leiders kunnen het Johari-venster gebruiken om inzicht te krijgen in hun sterke en zwakke punten op het gebied van management en om feedback te ontvangen van hun medewerkers. Hierdoor kunnen ze hun leiderschapsvaardigheden verbeteren en effectiever communiceren met hun team.
 • Teamwork: Het Johari-venster kan ook worden gebruikt worden om het niveau van vertrouwen en openheid binnen een team te verbeteren. Door de communicatie te verbeteren en het delen van informatie te bevorderen, kunnen teamleden beter samenwerken en hun doelen bereiken.
 • Therapie: Het Johari-venster kan worden gebruikt in therapie om cliënten te helpen zich bewust te worden van hun persoonlijkheid en gedrag, en om hen te helpen hun relaties met anderen te verbeteren.
 • Verbeteren communicatie skills: Het Johari-venster kan worden gebruikt om effectieve communicatie te bevorderen door het bewustzijn van iemands eigen communicatiestijl en die van anderen te vergroten. Hierdoor kunnen misverstanden worden voorkomen, maakt het jou assertiever en kan de communicatie tussen individuen worden verbeterd — op de werkvloer, maar ook in je privé-leven.  

Kortom: waarom het johari venster? Het Johari Window lijkt soms vaag in zijn toepassing, maar zoals je ziet kan het worden gebruikt in verschillende situaties. Doel: zelfontwikkeling en effectieve communicatie bevorderen, relaties verbeteren en mensen helpen hun doelen te bereiken!

johari-venster

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van feedback geven , je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw time management skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder

Hoe vul je een Johari venster in? Johari venster – in 3 stappen

Je eigen Johari venster onthullen en je “arena” zo groot en open mogelijk maken, doe je in 3 stappen:

1. Vul je eigen Johari Window in 

Dit venster geeft weer hoe jij denkt over je eigenschappen en in welk gebied ze op dit moment verkeren. Wees helemaal eerlijk tegenover jezelf, en vul elk gebied naar waarheid in. 

2. Onthul informatie, kenmerken en eigenschappen die je eerder verborgen hield 

Zo verklein je je “verborgen gebied”. Hoe kwetsbaarder, authentieker en opener jij je opstelt, hoe meer je dat terug zult krijgen van de mensen om je heen – in je team of familie en vriendenkring. Dat kan moeilijk voelen, maar is eigenlijk heel simpel. Stel je open, en merk het zelf. (Lees hier hoe je dat doet.)

3. Vraag anderen om feedback

Dit doe je om licht te werpen op je blinde vlek(ken) en deze kenmerken te verplaatsen naar het “open gebied”. Daardoor begrijp je beter hoe je overkomt en kun je het vergelijken met hoe je dacht dat je overkomt op anderen. Misschien krijg je zelfs inzichten dat je zelfs helemaal niet zo bent als je dacht dat je was. 

Dat kun je doen op de voor de hand liggende manier. Rechtstreeks, op de man af. Zo raadt Ben Tiggelaar het aan in NRC:

“Vraag een goede vriend of collega, iemand die je vertrouwt, regelmatig om zijn of haar ongezouten mening.”

Gewoon met een kopje koffie. Het kan. Lijkt je dat wat lastig of een te grote stap om richting een collega te zetten? Dan is er een makkelijkere manier:

johari-venster

De digitale Johari tool (geen aandelen of affiliate link!). 

In een paar klikken heb je een professionele boodschap uit gestuurd naar de mensen van wie jij feedback verlangt. Zij kunnen vervolgens in een paar klikken reageren en jij hebt je Johari Window compleet. Het werkt zo:

 • Klik 5-6 woorden aan in het overzicht waarmee jij jezelf zou omschrijven.
 • Vul je naam in en sla op.
 • Je krijgt een link om met anderen te delen, zodat zij hetzelfde kunnen doen. (Dat kan zelfs anoniem, als je iedereen vraagt om een fictieve naam in te vullen.)
 • Jij krijgt een link waarin je je Johari Window vorm ziet krijgen, op basis van de reacties van anderen. 

Et voilá! Daar is jouw Johari Window, met alle 4 z’n ruitjes, uit het niets tevoorschijn gekomen. Een overzicht van al jouw kenmerken, en in welk gebied ze verkeren. Nu is het aan jou om dat inzicht te gebruiken voor jouw persoonlijke effectiviteit. Wees je bewust van hoe anderen je zien, wees open over jezelf en wees vanaf nu je complete authentieke zelf. Een kennis, vriend of collega die bekendstaat om z’n oprechtheid en eigenheid, en met wie dus ideaal (samen)gewerkt of -geleefd kan worden. 

What you see is what you get. Lekker overzichtelijk.

Dit in de praktijk oefenen? Volg onze feedback training! 

In een dag leer je de beste feedback technieken voor inzicht, overzicht en persoonlijke effectiviteit. Leer jezelf kennen, ontwikkelen en verbeteren – via feedback ontvangen. Leer samenwerken, leiden en communiceren – via feedback geven. Hier lees je meer over hoe dat werkt, en hoe de cursus in elkaar zit. 

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over Johari Venster

 • Wat zijn de voordelen van het gebruik van het Johari-venster?

  Het gebruik van het Johari-venster kan eigenlijk behoorlijk voordelig zijn.

  • Ten eerste kan het je helpen om je communicatievaardigheden te verbeteren en de manier waarop je met anderen omgaat te verbeteren. Het kan je ook helpen om meer open en transparant te zijn over wie je bent en wat je denkt, waardoor het gemakkelijker wordt om relaties op te bouwen en vertrouwen op te bouwen met anderen.
  • Het Johari-venster kan ook helpen om blinde vlekken en onbewuste gedragingen te identificeren die je misschien niet eerder had opgemerkt. Dit kan je inzicht geven in hoe anderen jou zien en hoe je overkomt op anderen, wat kan helpen bij het verbeteren van je professionele en persoonlijke ontwikkeling.
  • Daarnaast kan het gebruik van het Johari-venster ook bijdragen aan een betere groepsdynamiek en samenwerking. Het kan helpen om onderling begrip en respect te bevorderen en misverstanden en conflicten te verminderen.

  Kortom, het Johari-venster is een handig hulpmiddel om meer inzicht te krijgen in jezelf en je interacties met anderen, wat kan leiden tot meer effectieve communicatie, persoonlijke groei en betere relaties met anderen.

 • Wat zijn de nadelen of beperkingen van het Johari-venster?

  Hoewel het Johari-venster veel voordelen heeft, zijn er ook enkele beperkingen en nadelen waar je rekening mee moet houden.

  • Eén van de beperkingen van het Johari-venster is dat het afhankelijk is van hoe open en eerlijk mensen zijn bij het delen van informatie. Als jouw collega’s niet bereid zijn om zichzelf uit te spreken, kan het Johari-venster minder effectief zijn. Daarnaast kan het moeilijk zijn om volledig objectief te zijn bij het identificeren van informatie die in de verschillende kwadranten valt.
  • Een ander nadeel van het Johari-venster is dat het eigenlijk gewoon statisch model is. Het kan helpen om inzicht te krijgen in bepaalde aspecten van communicatie en interactie tussen mensen, maar het kan geen rekening houden met veranderingen in de loop van de tijd of in verschillende situaties.
  • Ten slotte kan het Johari-venster soms te simplistisch zijn en niet alle aspecten van een persoon of een relatie weergeven. Het is daarom belangrijk om het Johari-venster te zien als slechts één hulpmiddel en als net een gegeven.

  Dus, terwijl het Johari venster veel voordelen heeft, is het belangrijk om ook rekening te houden met de beperkingen en nadelen ervan en het te zien als slechts één van de vele manieren om te werken aan persoonlijke en professionele ontwikkeling.

 • Wat is het Johari Matrix model dan?

  Dit is eigenlijk een andere naam voor het Johari venster, dat een model is dat is ontworpen om te helpen bij het begrijpen van communicatie en interactie tussen mensen. Ook namen als ‘johari venster’, ‘johari-venster’, ‘johari window’ of ‘joharivenster’ of johari matrix’ komen vaak voor. Andere naam, zelfde beestje.

 • Wat is het verborgen gebied in het Johari venster?

  Het verborgen gebied in het Johari-venster verwijst naar de informatie over jezelf die bekend is bij jou, maar niet bij anderen. Dit kunnen bijvoorbeeld gedachten, persoonlijke angsten of onzekerheden zijn die je niet met anderen deelt.

  Het verborgen gebied kan een belangrijk aspect zijn van onze persoonlijkheid en onze interacties met anderen, omdat het onze gedachten en gevoelens kan beïnvloeden zonder dat anderen zich hiervan bewust zijn. Door het verborgen gebied te verkennen en te delen met anderen, kunnen we meer open en transparant zijn over wie we zijn en wat we denken, wat kan leiden tot meer vertrouwen en begrip tussen mensen.

  Het verborgen gebied in het Johari-venster is de informatie over onszelf die we voor anderen verborgen houden, en het kan een belangrijk aspect zijn van onze persoonlijkheid en interacties met anderen.

 • Wat is het doel van feedback geven als je kijkt naar het Johari venster?

  Het doel van feedback geven bij het Johari-venster is om meer inzicht te krijgen in hoe anderen ons zien en om onze zelfkennis te vergroten. Het idee is dat we allemaal blinde vlekken hebben en dat feedback van anderen kan helpen om deze blinde vlekken te identificeren en te verminderen.

  Door feedback te geven en te ontvangen, kunnen we dan onze communicatie verbeteren en onze relaties met anderen versterken. Het kan ook helpen om ons zelfbewustzijn te vergroten en ons te helpen groeien en verbeteren als individuen. Wanneer je moeite hebt met het geven (of ontvangen) van feedback, volg dan eens een cursus Feedback Geven, dan leer je het in één dag.

 • Hoe kan het Johari-venster worden gebruikt in een team of organisatie?

  Het Johari-venster kan een waardevol hulpmiddel zijn voor teams en organisaties om de communicatie te verbeteren en betere relaties op te bouwen.

  • Jouw team kan bijvoorbeeld het Johari-venster gebruiken om elkaars sterke punten, zwakke punten en persoonlijke overtuigingen te begrijpen en te waarderen. Dit kan helpen om teamleden beter te laten samenwerken en elkaars bijdragen te respecteren.
  • Het Johari-venster kan ook worden gebruikt als een hulpmiddel voor feedback en zelfreflectie binnen een organisatie. Door feedback te geven en te ontvangen, kunnen werknemers hun sterke en zwakke punten identificeren en hun vaardigheden verbeteren. Dit kan leiden tot betere prestaties en een meer positieve werkomgeving.
  • Bovendien kan het Johari-venster helpen om culturele verschillen en vooroordelen te identificeren en te verminderen. Het kan helpen om openheid en begrip te bevorderen, en de communicatie te verbeteren tussen mensen met verschillende achtergronden en perspectieven.

  Met andere woorden: het Johari-venster kan worden gebruikt als een waardevol hulpmiddel voor teams en organisaties om de communicatie te verbeteren, relaties te versterken en prestaties te verbeteren!

 • Hoe kan het Johari venster worden toegepast in persoonlijke ontwikkeling en groei?

  Een manier om het Johari venster toe te passen op persoonlijke ontwikkeling is door feedback van anderen te verzamelen en te gebruiken om jezelf beter te begrijpen. Door te begrijpen hoe anderen jou zien en hoe je overkomt, kun je je zelfbewustzijn vergroten en werken aan het verbeteren van je sterke punten en het verminderen van je zwakke punten.

  Denk ook aan het verkennen van onbekende of onontdekte aspecten van jezelf. Door jezelf open te stellen voor nieuwe ervaringen en feedback van anderen, kun je nieuwe informatie over jezelf ontdekken en zo je zelfbewustzijn vergroten. Een prima manier om uit je comfortzone-te stappen dus

  Het Johari-venster kan ook worden gebruikt om relaties te verbeteren door de communicatie te verbeteren en begrip te vergroten. Door open en eerlijk te communiceren over jezelf en anderen aan te moedigen hetzelfde te doen, kunnen relaties worden versterkt en kan persoonlijke groei worden bevorderd.

johari-venster

Meer weten over verschillende feedback methoden? Lees verder

Wie zijn wij? | Cursus Feedback Geven

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog