Waar collega X nog net niet stilletjes in een hoekje kruipt als je haar van feedback voorziet, steekt collega Y juist direct van wal om over oplossingen te brainstormen. Wat is dat toch? Eén ding: het verschil tussen introvert en extravert speelt een grote rol. Zo houd je rekening met introvert vs extravert en komt je feedback beter aan. 

Wat is het verschil tussen introvert en extravert?

Logisch dat die vraag nu op het puntje van je tong ligt. Wat is introvert en extravert? Psycholoog Carl Jung ontdekte het verschil tussen introvert en extravert heel wat jaren geleden en werd er wereldberoemd mee.

Het verschil zit ‘m erin of je veel behoefte hebt aan alleen zijn (introverte mensen), of juist de behoefte hebt om anderen op te zoeken (extraverte mensen).

Zie introvert en extravert als twee uiteinden op een schaal. Niet veel mensen zullen altijd introvert of altijd extravert zijn. De meesten zitten er ergens tussenin, maar neigen meer naar een van beide kanten.

Dit verschil op zich zegt alleen nog niet heel veel over wat wel en niet werkt qua feedback geven. Laten we daarvoor verder duiken in de vragen ‘Wat is introvert?’ en ‘Wat zijn extraverte kenmerken?’.

Wat is introvert?

Wat het betekent om introvert te zijn? Dit zijn kenmerken waar veel introverten zich in herkennen:

  • Introverte mensen hebben weinig behoefte aan prikkels van buitenaf en zijn graag alleen.
  • Introverte mensen communiceren vaak liever kort en bondig.
  • Ze denken zorgvuldig na over wat ze gaan zeggen, en wegen hun woorden af.
  • Ze werken graag geconcentreerd aan een taak.
  • Ze zijn beter in 1-op-1-gesprekken dan in groepsgesprekken.
  • Ze houden meer van dingen inplannen dan van spontane ideeën.
  • Ze communiceren graag schriftelijk.

Wat zijn extraverte kenmerken?

En extraverte mensen? Die kun je over het algemeen zo beschrijven:

  • Ze hebben een sterke behoefte om met anderen te zijn.
  • Ze zijn vaak sociaal, enthousiast en energiek.
  • Veel extraverte mensen houden van small talk en knopen zelf ook gemakkelijk een praatje aan.
  • Ze brainstormen hardop en nemen je graag mee in hun verhaal.
  • Ze zijn vlot en direct en kunnen snel een oordeel vellen of beslissing nemen.
  • Ze communiceren graag mondeling.
  • Ze houden van aan het woord zijn.

Verschil introvert extravert1

Hoe geef je feedback aan een introvert? 6 tips

Jouw collega komt misschien wat stil over. Je hebt al vaker gehad dat je collega stilviel nadat je hem ergens op had aangesproken. “Wat móet je daarmee?”, vraag je je misschien af. Met deze 6 tips geef je je introverte collega op de juiste manier feedback.

1. Plan een feedbackmoment

Introverten werken graag zelfstandig, worden over het algemeen minder enthousiast van spontane vragen of verzoekjes en kunnen meestal goed planmatig werken. Waar je ze dan ook erg blij mee zou maken, is door een feedbackmoment in te plannen.

Stoor ze niet tijdens een concentratietaak (dat is overigens ook bij extraverte mensen niet aan te raden; focus is key!), maar plan een afspraak in. Het kan bijvoorbeeld helpen om met een 1-op-1-lijst te starten, waarop je gaandeweg punten verzamelt die je in één keer aan je collega voorlegt. Werkt fijner dan je collega tien keer storen voor iets kleins.

Die tip voor een 1-op-1-lijst komt trouwens uit Björns boek ‘Elke Dag Om 15:00 Uur Klaar’. Het is voor introverte én extraverte mensen een handige manier om tijd te besparen en elkaars productiviteit te respecteren.

2. Wees kort en bondig

En als je dan feedback geeft, wijd liever niet uit over allerlei details die er niet zo toedoen. Ga ook niet eerst een half uur praten over hoe je weekend was of hoe fijn je het overleg van gisteren vond. Je introverte collega heeft het misschien minder op met small talk dan jij.

Kom daarom snel to the point en spreek uit wat je echte punt is. Ook dat is een manier om de concentratie van je collega te respecteren; je houdt hem niet onnodig lang van zijn werk.

3. Maak het concreet

Een taalkundige studie laat zien dat introverte mensen meer beschrijvende en concrete woorden gebruiken. Ze verwerken informatie van nature heel precies (extraverte mensen kiezen eerder voor een globale verwerking). Daarom is het bij introverte mensen ook goed om in je feedback concreet te zijn. Geef voorbeelden. Laat blijken wat je hebt opgemerkt, benoem situaties en stel concreet voor wat je anders zou doen. 

4. Vraag wat er in zijn hoofd omgaat

Introverte mensen hebben de neiging om veel in hun hoofd te zitten. Ook al lijkt het voor jou alsof er tergend lange stilte valt; ga er vanuit dat in het hoofd van je introverte collega van alles speelt. Vraag hem gewoon eens waar hij nu aan denkt of wat hij zich afvraagt.

Zo kun je goed inschatten hoe je feedback is overgekomen en een eventuele innerlijke criticus in het hoofd van je collega direct tackelen.  

5.Las een pauze in na de feedback

Valt er een stilte? Vul die dan vooral niet zelf op door het woord te nemen. Introverte mensen hebben vaak wat reactietijd nodig. Geef hen die tijd en geef eventueel aan dat je er over een half uur nog eens op terugkomt.

Dan kan je collega het laten bezinken in plaats van dat hij de druk voelt om direct met een reactie te komen.

6. Voer het gesprek één op één

Dat zouden wij je in het algemeen aanraden bij feedback geven, maar bij een introverte collega al helemaal. Introverte mensen voelen zich vaak prettiger in individuele gesprekken dan in grote groepen. Bewaar je feedback daarom tot na een groepsmeeting en kom er individueel bij je collega op terug.

Even tussendoor: communiceren, hoe doe je dat eigenlijk?

We hebben het er al dit hele artikel over: communiceren, feedback geven, wachten op een reactie – hoe doe je dat? Zo simpel is communiceren niet.

Of toch wel? Ja, je kunt iets heel simpels doen om er (nog) beter in te worden. Volg Björn Deusings of Tijdwinst.com op Instagram. Dan ontvang je dagelijks handige tips voor onder andere feedback geven, timemanagement en gesprekstechnieken.

En je extraverte collega dan? 5 tips

Nee hoor, die vergeten we ook niet. Extraverte mensen zullen niet naar binnen keren na het horen van feedback, maar gaan juist vaak het gesprek aan. De één doet dat op een constructieve manier, de ander voelt zich juist snel aangevallen en schiet in de verdediging. Deze 5 tips helpen je om een extravert persoon op een goede manier feedback te geven.

1. Leid je feedback in

Nee joh, je feedback sandwichen door eerst met totaal irrelevante complimenten te strooien is helemaal niet nodig. Een slecht idee zelfs. Wel vindt een extravert persoon het fijn als je niet meteen ter zake komt. Een beetje small talk graag. Begin met een korte vraag uit interesse of vraag nog iets over de meeting van net voordat je tot je feedbackpunt overgaat.

2. Houd het bij de grote lijnen

Een verschil tussen introvert en extravert is dat veel extraverte mensen zich minder bezighouden met details dan introverten. Houd bij je feedback dus de minutieuze details voor je en concentreer je op de grotere lijnen. Die zullen voor je extraverte collega waarschijnlijk voldoende zijn. Eén voorbeeld is genoeg en je hoeft hen de oplossing ook niet heel concreet voor te kauwen.

3. Neem je collega mee in wat je denkt

Nog een verschil tussen introvert en extravert is dat extraverten meestal niet veel reactietijd nodig hebben en het ook niet zo op hebben met lange stiltes. Dus weet je even niet wat te zeggen? Waak ervoor dat het heel lang akelig stil blijft. Blijf niet de hele tijd in je hoofd zitten, maar spreek uit wat er door je hoofd heen gaat. Dat zal je extraverte collega waarderen.

4. Laat praten en luister

Extraverte mensen houden van praten, praten en nog eens praten. Geef hen daar de kans toe zodra je je feedback hebt uitgesproken. Vraag hoe je collega erover denkt. Geef ruimte om met een reactie te komen en vragen te stellen. Val je collega daarbij niet onnodig in de rede, maar luister actief en wacht totdat je collega volledig is uitgepraat.

5. Kauw de oplossing niet voor

Hardop brainstormen is iets waar menig extravert persoon dol op is. Als jij met feedback komt voor iets wat om een oplossing vraagt, geef je extraverte collega dan de kans om daarover na te denken en er samen over te sparren.

Bij een extraverte collega zal het ook niet altijd nodig zijn om een later moment in te plannen om erop terug te komen. Doe dat alleen als je collega zich zichtbaar aangevallen voelt. Als dat niet zo is, ga juist het gesprek op dit moment aan. Waarschijnlijk deelt je collega zijn gedachten graag met jou.

Verschil introvert extravert1

Leer bij training feedback geven hoe je het altijd goed aanpakt

Houd bij feedback geven dus rekening met het verschil tussen introvert en extravert. Daarmee heb je al veel gewonnen. Maar er valt nog veel meer te leren over constructieve en effectieve feedback geven. Wat precies? Dat ontdek je bij onze training feedback geven (volg ‘m op locatie of online). 

Bij die training leer je alles wat jij moet weten om voortaan op een goede manier feedback te geven en te ontvangen. Hoe spreek je mensen op de juiste manier aan op ongewenst gedrag? Hoe geef je je grenzen aan? En hoe kun je openstaan voor feedback van anderen?

En wist je dat we een paar keer zijn uitgeroepen tot Beste Opleider van Nederland? Dat is dan weer feedback waar wíj bij de training blij van worden.

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over verschil introvert en extravert