Feedback geven: zó moet het dus niet!

Om feedback te geven dien je een aantal regels in acht te nemen. Je kunt deze richtlijnen allerlei namen en termen geven, maar in de onderstaande video komen heten ze respectievelijk: (1) wees concreet, (2) zorg ervoor dat de feedback actueel is en (3) creëer een veilige sfeer.

Deze humoristische video leert ons hoe je wél feedback dient te geven door juist foute voorbeelden van feedback te geven. Ook als je nog niet zo bekend bent met de technieken van feedback geven en ontvangen zul je aanvoelen dat er heel wat dingen fout gaan in dit gesprek.

Tip 1: wees concreet

Bij concreet zijn hoort . De leidinggevende in de video draait echter enorm om de hete brei heen. Sterker nog, hij denkt dat het glashelder is waar hij het over heeft, maar Anja heeft geen enkel idee: “Ik maak het even concreet,” zegt hij. “Ik zie vaak dat je kiest voor manier Y. Maar je kunt ook voor manier X kiezen. Alleen heb jij de neiging om altijd voor manier Y te kiezen.”

Voor velen zal dit gedrag niet eens belachelijk lijken. We kennen allemaal wel iemand die veel woorden nodig heeft om niets te zeggen. Erg frustrerend. Wat ons betreft is deze directeur hard toe aan een feedback training (ook al beweert hij al geweest te zijn)…

Tip 2: laat de feedback actueel zijn

De directeur beweert dat Anja telefonisch enorm tekeer ging tegen iemand. Wanneer de medewerkster hem vraagt of hij meer details kan geven, heeft de directeur geen idee wanneer dit nu eigenlijk plaatsvond.

In een ideaal geval geef je, voor zover de situatie het toelaat, onmiddellijk feedback. Zo smeed je het ijzer wanneer het heet is. Feedback, zo stipt de leidinggevende wél goed aan, is inderdaad een ‘cadeautje’, mits op de juiste manier en op het juiste moment gegeven.

Tip 3: creëer een veilige sfeer

Feedback is erop gericht om de ander te laten groeien. Dat doe je door gewenst gedrag te stimuleren of door ongewenst gedrag te laten verminderen. Hier hoort een veilige sfeer bij, zodat de ontvanger van de feedback open staat voor je boodschap en niet in de verdediging schiet.

Bij zo’n veilige sfeer hoort dus niet de inleidende boodschap na twintig seconden: “Er is iets dat ik jou moet vertellen.” Je ziet hoe de werkneemster meteen haar wenkbrauwen fronst. Haar hart schiet over en ze zet zich al schrap.

De hand van de directeur op die van zijn collega gaat dan ook veel te ver. In plaats van een veilige sfeer te creëren, waarin de medewerkster zich op haar gemak voelt, creëert de leidinggevende juist een dreigende sfeer. Op die manier komt de boodschap die de feedbackgever heeft niet aan.

De klapper van de video is natuurlijk de kopstoot: fysieke agressie en feedback zijn compleet tegenovergesteld. Zo gaat in dit gesprek alles mis wat er in een feedbackgesprek maar fout kan gaan. Een leuke en leerzame inleiding in de theorie van feedback geven.

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Een training bij jullie op locatie samen met je collega’s

© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X